Köprü / Kelimelerin Dünyasına Yolculuk

Düşünce Yorum Kültür Edebiyat Genel Kültür

Yepyeni bi soruyla geldim karşınıza arkadaşlar çünkü artık yepyeni bir seneden sesleniyorum sizlere. Evet artık senemiz 2025. Öyleyse bazı şeyleri de yenileyelim istiyorum. Yani bunu istemeyi biraz olsun hak ettiğimi düşünüyorum. Baksanıza koskoca üç yılı geride bırakmışız sizinle. Dilimizi daha iyi ifade etmek, dilimizin hakkını vererek konuşmak adına hep kelimelerle haşır neşir olmuşuz ne mutlu bize. Dedim ki madem bunca zamandır siz küçük arkadaşlarıma “kelime ağacı” başlığı altında yazılar yazıyorum o zaman bunu istemek de hakkım olsun, var mısınız?

Merak ediyorum her söylenildiğinde huzur duyduğunuz, işitince mutlu olduğunuz kelimeleriniz var mı sizin de? Benim var ve bu senenin ilk sayısında açıklamak istediğim kelime de bunlardan biri: Köprü. 

Evet yanlış okumadınız köprü.

Benim böyle bir listem olsa “köprü” sözcüğü ilk başlarda gelir mesela. Neden köprü derseniz onu da hemen diyeyim. Bir kere kelimenin anlamına baksanıza ne diyor. Köprü: “Herhangi bir sebepten ayrılmış, ayrı düşmüş iki şey arasında bağ ve ilişkiyi sağlayan şey.” 

Ne hoş değil mi? Bunu ulaşım için düşününce “her hangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmeyi sağlayan ahşap, kâgir, demir ya da beton yapı.” olarak açıklamak mümkün. Sözlük anlamı böyle olsa da aslında benim kulağıma hoş gelmesi, içime mutluluk vermesinin galiba sebebi başka. Bu biraz da köprü denince o anda aklıma gelen bazı köprüleri, bazı insanlara benzetmemden. Hayatta yaşanan bazı tatsız olaylar en basitinden küskünlükler, anlaşmazlıklar... İki insanı bazen bir türlü aynı noktaya getirmez ya hani. Hatta tam aksine birbirine tam zıt bir yöne doğru birbirinden uzaklaştırır ya. Halbuki ne yaşanmışlıkları ne anıları vardır da bir türlü tabiri caizse “Nuh deyip peygamber demezler.” Fikirlerinde inat ederler yani sizin anlayacağınız. Sonra da bir bilge kişi çıkar ve o kavuşmaz diye düşünülen iki insanı bir araya getirir de eski bağları tekrar sımsıkı bağlar, işte köprü olur. 

Köprü aynı zamanda birleşme, kavuşma, bağlantı noktası, iletişim, eşik gibi birçok anlamı da beraberinde düşündürür. Belki de dargınları barıştırmaya uğraşan insanları temsil ettiğini düşündüğüm için  köprü kelimesinin yeri bende ayrıdır. 

İşte böyle. Hadi bakalım şimdi sıra sizde. Size en sevdiğiniz, duyunca, söyleyince içinizi ferahlatan kelimelerin bir listesini yapmanızı söylesem acaba o kelimeler hangileri olur?

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!