Somon Balıklarının Mucize Yolculuğu

Canlılar Âlemi İslamiyet Çevremiz Bilim Genel Kültür

Göç etmek yalnız kuşlara özgü bir davranış değil sevgili arkadaşlar. Karada ve denizde yaşayan ve göç eden birçok hayvan var. Göç eden deniz canlılarından biri olan somon balıklarının maceraları ise çok ilginç. Anlatayım size.

Somon balıkları akarsularda, annelerinin bıraktıkları yumurtalardan çıkarak dünyaya geliyorlar. Önceleri birkaç hafta boyunca dünyaya geldikleri yerde avlanarak büyüyorlar. Sonra Allah’ın yönlendirmesiyle; böyle, çünkü hepsi birden emir almış askerler gibi, yaşadıkları ırmağın akıntısı boyunca denize doğru ilerlemeye başlıyorlar. Yolculukları boyunca barajlarla ve kirli sularla karşılaşıyor, kendilerini avlamak isteyen büyük balıklardan korunmaya çalışıyorlar. Tehlikeleri atlatıp denize vardıklarında, burada da birkaç yıl geçiriyorlar. İyice gelişip büyüdüklerinde, üremek için göç zamanı da gelmiş oluyor.

Bu defaki göçlerinde somonların ulaşmak istedikleri hedef, dünyaya geldikleri yer. Bu çok ilginç değil mi arkadaşlar?.. Dönüş yolculuğunda aşmaları gereken mesafe ise bazen 1.500 km oluyor. Bu aylarca sürecek yorucu bir yolculuk ve yine aşmaları gereken pek çok engel var.

Somonların en önemli sorunu, yumurtadan çıktıktan bir süre sonra içinde dolaştığı akarsuyun, denize döküldüğü yeri bulmak. Çünkü balık gideceği yönü ona göre buluyor. Fakat hiçbir somon bu konuda yanılmıyor; Allah’ın onlara yardımı olan özel yetenekleriyle, denize açıldıkları akarsuyun ağzını şaşırmadan buluyorlar.

Somonlar akarsuya girdikten sonra akıntıya karşı yüzmeye başlıyorlar. Ancak bu kez işleri daha zor; çünkü daha önceki yolculukta akıntının yardımıyla kolaylıkla geçtikleri şelaleleri, tam aksi yönde yani yukarı doğru aşmaları gerekiyor.

Şelalelere doğru sıçrayıp doğduğu yere ulaşmaya uğraşıyorlar; hatta yolculukları boyunca üst yüzgecinin su dışında kalmasına sebep olacak kadar sığ sulardan bile geçiyorlar. Üstelik bu sığ sularda, onları avlamaya çalışan kuşlar, ayılar ve birçok yabani hayvan bulunuyor.

Somon balıklarının karşılaştıkları zorluklar bu kadarla da bitmiyor. Yolculuk yaptığı ırmağın hangi kolunda doğmuşsa onu da bulmak zorundalar. Ancak sevk-i ilahi ile her somon, ırmağın kollara ayrıldığı yerlerde de doğru kolu hatasız buluyor.

Şimdi bir düşünün sevgili arkadaşlar: Aradan yıllar geçtikten sonra doğduğunuz eve dönmek isteseniz, haritasız, navigasyonsuz, pusulasız ve sadece bir kez geçtiğiniz yolları hatırlayıp, kolayca eve dönebilir misiniz? Bu mümkün olmaz… İşte somonlar, insanın aklıyla yapamayacağı bu zor işi başarıyor ve gideceği yönü hatasız buluyor; üstelik görüş mesafesi çok sınırlı olan suyun içinde. İşte bu hedeflerine hatasız gidebilmeleri, onların Allah’ın yönlendirmesiyle yol aldıklarını apaçık gösteriyor.

Peki Allah onlara nasıl yardım ediyor?

Yapılan çeşitli araştırmalarla, somonların, yollarını “koklayarak” buldukları anlaşılmış. Somon balıkları, Allah’ın onlara verdiği burunlarındaki özel yapı sayesinde, sudaki kokuları tıpkı bir av köpeği gibi izleyebiliyorlarmış. Somon balıkları, her akıntının kokusunu ilk yolculuklarında tek tek öğreniyorlar, dönüşte de bu kokuları takip ederek doğduğu yeri buluyorlarmış. İşte bu kokuları hatırlamaları da onlara ayrı bir yardım oluyor demekki…

Somon balıkları bu olağanüstü olayı neden yaşıyor acaba? Neden kendilerini tehlikeye atarak doğduğu yere geri dönmeye çalışıyorlar? Hem de bunu kendileri için değil, yumurtalarını bu sulara bırakmak için yapıyorlar?..

Düşünsenize: Somonlar oldukları yerlerde kalsaydı, her sene yaşanan bu harika olaylar olmayacaktı. Bizler de sonsuz ilim sahibi olan Allah’ın somonlarla gösterdiği bu muhteşem gösteriyi bilmeyecektik. Allah’ı ilmiyle, kudretiyle, yaratmasıyla tanıyamayacaktık…

Her anne ve baba gibi hayvanlar da yavruları için kendilerini tehlikeye atıyorlar. Somonlar da yavruları için fedakârlık yapan canlılardan. Üstelik yavruları için göç ederek doğdukları yere ulaşabilen çok az sayıdaki somon, yumurtladıktan hemen sonra görevleri bitip ölüyorlar. Bu yolculuklarını yavruları, yani nesilleri için yapıyorlar. Bizlere de bunlara bakarak, şuursuz, akılsız canlılara harika işler yaptıran Allah’ın eserlerine bakıp Rabbimizi tanımak, nimetleri için Ona şükretmek kalıyor.

Kur’an’dan şu ayetle yazımızı bitirelim:

“Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler (dersler) vardır…” (Nahl Suresi, 66)

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!