Ben Bir Sinek Kuşuyum

Canlılar Âlemi Çevremiz Bilim Genel Kültür

Merhaba arkadaşlar! Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun!

Size kendimi tanıtayım, benim adım sinek kuşu. Dünya’da yalnızca Orta Amerika ile Güney ve Kuzey Amerika’da yaşarız. Adıma bakıp da sinek filan yediğimi düşünmeyin. Allah bize yemek olarak bitkilerin vücudunda şekerli sıvılar hazırlar; işte biz onları emerek besleniriz. Bu sebeple gagamız, beslenme şeklimize uygun olarak pipet gibi yaratılır. Yani gagamızı kullanarak bitkilerin bal gibi tatlı şekerli sıvılarını emerek karnımızı doyurduktan sonra bize bu nimetleri veren Rabbimize şükrederiz.

Bir başka özelliğimiz ise beslendikten sonra elde ettiğimiz enerji ile kanatlarımızı bir saniyede 70 defa kadar çırpabilir, ileri ve geri uçabiliriz. Bazı zamanlarda ihtiyaç halinde minik bir helikopter gibi havada belli bir süre aynı noktada asılı kalabiliriz.

Bir türümüz olan Calliope sinek kuşu kış mevsimini Orta Amerika’da geçirir. Bu kuş, bahar mevsimi geldiğinde Rabbimizin sevki ve yönlendirmesi ile Orta Amerika’dan kuzeye doğru göç ederek Kanada’ya kadar ulaşabilir.

Bir başka türümüz olan Kılıç gagalı sinek kuşunun gagası vücudundan uzun yaratılır. Bu kuş, boru şekilli geniş çiçeklerdeki tatlı mı tatlı şekerli sıvı besinlere ulaşabilmek için çiçeklerin altında asılı kalabilir, beslenme sırasında dilini çıkararak sonsuz şefkat ve merhamet sahibi olan Allah’ın çiçekler vasıtasıyla ikram ettiği sıvı besinleri emerek karnını doyurur.

Dünya’daki en küçük kuş türü hangisidir? Biliyor musunuz?

Ben size söyleyeyim. Bu kuşun adı, küçük arı sinek kuşudur. Küba’da yaşayan bu kuşun erkekleri 5 santimetre uzunluğunda yaratılır. Ağırlığı ise bir küp şekerden daha hafiftir.

Aslında başka türlerimiz de vardır. Bunlardan bazılarını sayalım mı? Devetüyü karınlı sinek kuşu, Tepeli maskeli, Yakut gerdanlı sinek kuşu, Pul gerdanlı sinek kuşu, Mavi gerdanlı sinek kuşu, Allen sinek kuşu, Meksika yıldızı, Raket kuyruklu sinek kuşu, And yıldızı, Kızıl sinek kuşu ve daha nice türlerimiz yaratılır.

Bizim kadar enerjik ve çalışkan olmanız dileği ile kalın sağlıcakla.

 

Kaynak:

Mills, D. (2019). Canlılar Kitabı, Yeryüzündeki Yaşamın Görsel Ansiklopedisi. Çeviri: Karahisar Turan, S. Tübitak Popüler Bilim Kitapları. 304 s.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!