Tele Objektif ile Çok Uzakların Fotoğrafını Çekmek

Fotoğraf Çevremiz Hobi / Eğlence Genel Kültür

Gördüğümüz güzellikleri ve yaşadığımız mutlu anları fotoğraf ve video ile ölümsüz yapmak isteği çok eskidir. Hatta mağara duvarına resimler yapan ilk insanlar bile bu niyetle resim yapmış olabilirler. 

Fotoğraf makineleri keşfedilmeden önce insanlar portre resim yaptırarak bu duygularını tatmin etmişler. Fotoğraf keşfedilir keşfedilmez de herkes hatıra fotoğraf çekmek için kuyruğa girmiş. 

Elbette manzara resmi ve manzara fotoğrafını da yabana atmamak lazım. Cep telefonları çıkmadan önce farklı konularda fotoğraf çekmek için kameranın ucuna farklı objektifler takılırdı. Örneğin çok uzakları görmek için dürbünle baktığımız gibi, fotoğraf makinesinin ucuna da tele objektif takılırdı. (Resim 1) Bunlara teleskopik objektif de denilir. Hatta amatörler için üretilen tele objektifler daha ucuz ancak profesyoneller için cam gibi net gösteren pahalı tele objektifler satılmaktaydı. 

Resim 1: Tele objektif

 

Ava giden insanlar daha çok kuşları ve yaban hayvanlarını tüfekle vurarak veya kapan kurarak avlarlar. Bu şekilde spor yaptıklarını zannederken doğanın dengesini bozar ve belki bilmeyerek zarar verirler. Ancak fotoğraf avcıları tele objektifleriyle doğayı hem keşfeder hem de bütün ilahi güzellikleri fotoğraflayarak avlamış olurlar. (Resim 2)

Resim 2: Eskiler bakmak önemli değil, önemli olan görmek derler

 

Sizce hangi av daha güzel. Hatta son günlerde yaban hayatı avlayan foto kapanlar var. (Resim 3)

Resim 3: Ormana kurulmuş bir fotokapan

 

Dağlara ve ormanlara kurulan gizli kameralar ile çekim yaparak oradan geçen yabani hayvanlar görüntülenebiliyor. Hatta soyu tükendiği düşünülen bir hayvanlar bile görüntülenirse hiç şaşırmam. 

İnsan gözü çok uzakları iyi göremez. Bazen uzak bir yere bakarken elimizi alnımıza koyarak görüş alanını daraltırız. Böylece daha iyi odaklandığımızı düşünürüz. Fotoğraf makinelerinin objektifleri içerisinde yer alan diyafram adı verilen bir perde sistemi kısılarak veya açılarak fotoğraf çekilen manzaranın alan derinliğini netlemeyi kolaylaştırır. (Resim 4)

Resim 4: 50 milimetre objektif insan gözünün bakış açısına uygun olarak üretilmiştir ve genellikle portre fotoğrafı çekmek için kullanılır. 50 milimetreden büyük olanlar ise tele objektiftir. Uzaktaki şeyleri daha yakın görerek fotoğraflanmasını sağlarlar

 

Şimdilerde cep telefonlarına yakın çekim ve uzak çekimler için özel kamera objektifleri monte ediyorlar. Üzerinde dört-beş tane kamera ya da daha doğru bir deyimle objektif yer alan cep telefonları var. (Resim 6) Cep telefonunun kamera ayarlarında manzara çekmeyi seçiyorsunuz gayet de net ve güzel uzak manzaralar çekebililiyorsunuz.

Hatta panoramik fotoğraf denilen boydan boya çok geniş bir manzarayı gösteren fotoğraflar bile çekebiliyoruz. Cep telefonuyla böyle ilginç ve birbirinden güzel fotoğraflar çekmek için bir sürü program ve teknik var.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Haydi ne duruyorsunuz biraz keşfe çıkalım. Bakalım neler çekebileceğiz.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!