Eskiden araştırmacı çocuklar için en değerli oyuncak, çok küçük şeyleri incelemek için kullanılan büyüteç idi. En azından benim için. Hatta okulda mikroskopla mikropları ve bakterileri görmek çok büyük bir keşifti. Fen bilgisi dersinde deney yapmak için kurbağa kullandığımızı da itiraf ediyorum.
Eskiden karınca gibi çok küçük şeylerin fotoğrafını çekmek için fotoğraf makinelerinin ucuna ‘makro objektif’ adı verilen bir yakın çekim objektifi takılırdı. Bununla çok küçük şeyler büyüteçle bakar gibi büyütülür ve fotoğraflanırdı. Hatta bazı usta fotoğrafçılar 50 milimetrelik normal objektifi fotoğraf makinesinin önünde ters tutarak yakın fotoğraf çekerlerdi.
Çiçeklerden polen toplayan bir arı veya bir helikopter böceğinin yakından fotoğrafını çekmek gerçekten çok etkileyiciydi. Şimdi her şey daha kolay. Cep telefonlarında yakın çekim veya çiçek çekim modu var. Kameranızı ayarlıyorsunuz; hop fotoğraf galeride.
…
Peki sen hiç yakın çekim yaptın mı? Ya da soruyu şöyle sorayım sen hiç karıncaya yakından baktın mı?
Bence sana önce karınca, sinek ve arı gibi canlılara yakından bakma ödevi vermeliyim. Tabi ki gergedan böceği veya peygamber devesi fotoğrafı çekme ödevi de verirdim ama onları ben bile bulamıyorum. Bizim çocukluğumuzda şehir içinde bile ateş böcekleri vardı. Belediyeci amcalar ilaçlaya ilaçlaya böceklerin kökünü kuruttu.
Evet bütün canlılar harika yaratılıyor ancak o küçücük böceklerdeki teknoloji ve sanat bir başka. Ha bir de bombardıman böceği var parmağınızı çok yaklaştırırsanız basıyor tetiğe sıkıyor kimyasal silahını.
Bombardıman böceği, sıcak su püskürtüyor
Karınca su içerken
Gergedan böceği
Peygamber devesi böceği
Yusufçuk
Sesini Yükselt!
Haydi sen de bir böceğin ya da küçük bir çiçeğin resmini çek; alttaki yerine resmini yükle ve arkadaşlarınla paylaş.
Yorum yapabilmek için giriş yapınız