Cep telefonları çıkana kadar fotoğraf makineleri hayatımızda çok önemli ve değerli birer zenginlikti. Genelde amatörler ayarları çok kolay veya otomatik olan pratik modeller kullanırlardı. Ama gazeteciler ve fotoğraf sanatçıları profesyonel fotoğraf kameraları kullanırlardı. Bunların ayarları zordu ve ucuna değiştirilebilen objektifler takılıyordu. 

Ucuna objektiflerin takıldığı ana kutuya ‘body’ yani ‘gövde’ denilir ve objektiflere bazen ‘lens’ de denirdi. 

Çok yakın çekimler için makro objektifler kullanılır ve bunlarla karıncaların bile fotoğrafı çekilebilirdi. Çok uzaktaki nesneleri çekmek için ise tele objektifler kullanılırdı, yani teleskop objektif. Ayrıca bir binanın fotoğrafını çekerken film karesine sığması için geriye gitmenize gerek bırakmayan geniş açı objektifler de vardı. Adeta durduğunuz yerden dört bir yanınızı kadraja yani fotoğraf karesine sığdırabilirdiniz. (Resim 1)

Resim 1: Objektif çeşitleri, uzun olanlar tele objektifler.

 

Haa bir de balık gözü objektif var. Bu çok ilginç bir ve güzel bir buluş doğrusu. Kim düşündüyse helal olsun. Dünyayı balık gözü gibi görüyor. Adeta gözümüzü açtığımızda gördüğümüz her şey yuvarlak bir dünya gibi fotoğraf karesine sığıyor. (Resim 2)

Resim 2: Bazı hayvanlar dünyayı balık gözü objektifler gibi yuvarlak görüyorlarmış.

 

Tabii ki balık gözü objektifi daha iyi anlamak için balıkların nasıl gördüğünü incelememiz lazım. (Resim 3-4)

Resim 3: Bu da sazan balığı gözü.

Resim 4: Cep telefonlarına takmak için yapılmış geniş açı ve balık gözü objektifler de yapılmış. Sen yeter ki güzel fotoğraf çekmeye gönül ver.

 

Aslında bütün hayvanlar dünyayı insanlardan çok farklı bir şekilde görüyor. Hatta bazı hayvanlar arkalarını bile görüyor. 

Örneğin örümcekler (resim örümcek) önünü, iki yanını ve arkasını da fıldır fıldır dönen gözleri ile tarıyor. (Resim 5) Kuşlar da çok geniş bir alanı görebiliyorlar. Belki de sadece insanlar önünü görebiliyor.

Resim 5: Örümcek gözü, “önüm arkam sağım solum sobe”.

 

Balıklar da hem önlerini hem yan taraflarını çok iyi görebiliyorlar. Belki de arka tarafı da biraz görüyorlar. Bilim adamları onların dünyayı biraz daha yuvarlak gördüğünü hesaplamışlar. Tam da balık gözü objektif yani. (Resim 6-7)

Resim 6: Balık gözü objektifle çekilmiş bir fotoğraf.

Resim 7: Evlerimizin kapılarına kapı önünü gösteren küçük bir mercek koyulur. Bu da bir çeşit balık gözü objektif sayılabilir.

 

Böylece bu birbirinden ilginç ve güzel gözlerin, Allah’ın yarattığı olağanüstü tasarım örnekleri olduğunu da unutmayalım. (Resim 8)

Resim 8: Hayvanların birbirinden ilginç ve güzel gözleri. Bilin bakalım hangi göz hangi hayvana ait?..

 

Hayvanların dünyayı renkli görmediği de söyleniyor ki bunu bir sonraki sayımızda anlatalım. (Resim 9)

Resim 9: İşte bu Allah’ın bize ne kadar çok değer verdiğini gösteriyor: Bunu biliyor muydunuz, bizim kadar renkli ve güzel gören başka canlı yok. Dünyayı alttaki gibi görseydik, bu kadar güzel olduğunu anlar mıydık?

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Şipşak fotoğraf çekilen var mı ailenizde? Büyüklerinden dinleyip bununla ilgili hatıraları yazabilirsin, hatta fotoğraf da yükleyip tüm arkadaşlarla paylaşabilirsin.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!