Mayıs 2023

post-title

Mayıs 2023, 19

PDF DOSYASI

Merhaba arkadaşlar,

Havaların ısınmasıyla birlikte insanın içi de açılıyor, mahlukata yeniden can veriliyor, börtü böcek hummalı bir faaliyete başlıyor, etrafımızda kaçırılmaması gereken bir koşturmaca yaşanıyor. Hayatta şunu hiç unutmayın: tabiatla hep iç içe olun, tabiattan kopmayın.

Neden mi? Çünkü bu çok önemli. Şehir hayatı, işlerin koşturmacası, betonlar arasında başlayıp biten günler, hatta güneşin doğuşunu ve batışını dahi görmeden akıp giden haftalar… Bunlar bizim beden ve ruh sağlığımızı bozuyor.

Size tavsiyem, her zaman bitkilerle, hayvanlarla, börtü böcekle, gökyüzüyle, bulutlar ve yıldızlarla, ağaçlarla ilgili olun, bunlara karşı meraklı olun. İnanın daha sağlıklı, hayata ve olaylara karşı daha dayanıklı ve daha mutlu olacaksınız.

Tabiatta, Allah bizlere çok güzel mesajlar, çok önemli hikayeler, hayatımıza faydalı olacak dersler yaratıyor. 

Mesela bir betonun çatlağında bitivermiş bir ot ya da çiçekte bile, kabul olmuş bir duayı görürüz. Şartların bir araya gelmesi de duadır; sabretmek duadır; elindeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmek duadır… Biz de dualarımızı böyle yaparsak, Allah bize her iki hayatta da başarılı olmayı nasip eder.

Ayrıca, etrafımızdaki canlıların, böceklerin, bitkilerin, sürekli çalışmaları, sabretmeleri, vazgeçmemeleri, ümitle koşturmalarında da bizlere çok güzel öğütler ve okuyacağımız hikayeler vardır. Evet tabiat da canlı bir kitaptır; Allah onu okumamız için sürekli yaratır ve yeniler…

Ayrıca, baharda Allah’ın, ölmüş ağaçlara can vermesi, cansız tohumları canlandırıp filizlendirmesi, cansız yumurtalardan canlı mahlukatını çıkarması, bizlere dünyadan sonra ahirette tekrar yaratılacağımızın örnekleridir. Rabbimiz, Kutsal Kitabımız Kur’an’da, bu gösterdiği örneklerin, mahşerde bizi tekrar yaratmasının örnekleri olduğunu bildirir. Bunları nasıl yaratıyorsa bizleri de tekrar yaratacak…

İşte böyle tabiatta pek çok güzellikler bulacağız. Nerede olursak olalım tabiattan, kâinattan kopmayalım, ilgimizi kesmeyelim. Çünkü biz tabiatın içinde yaratılmışız ve hayatımızın buna göre bir akışı var. Bu akışı bozarsak biz de bozuluruz.

Mayıs sayımızın hazırlanmasında pek çok kişinin emeği, katkısı ve duası oldu; onların hepsine sizin adınıza teşekkür ediyorum. Hepsine dua edelim. Hepimizin hem dünya hem ahiret hayatlarımız güzelliklerle dolsun, Rabbimiz ebedi cennetini lütfeylesin. Amin

Nice güzel sayılarımızda buluşmak duasıyla.

Allah’a emanet olun.

 

— Aslınur Bahar

Dergideki Yazılar