Canlı Helikopter: Yusufçuk

Merhaba sevgili arkadaşlar,

Kırlarda dolaşırken havada uçuşan helikoptere benzeyen böcekler görmüşsünüzdür. İşte bunlar sevimli yusufçuklar. Onlara şekillerinden dolayı helikopter böceği diyenler de var.

    

Kanatlarını hareket ettirme şekli diğer böceklerinkinden farklı olduğu için yusufçukların “ilkel böcekler” olduğunu iddia eden bazı kişiler olduğunu söylesem şaşırırsınız herhalde. Tabi ki bunlar, Allah’ın her yarattığında farklı güzellikler ve özellikler sergilemesini anlamayan kimseler.

Evet bazı ilkel bakışlıların “ilkel böcek” dedikleri yusufçuğun bedenine Allah, harika bir uçuş sistemi yerleştiriyor.

Mükemmel olduğunu nereden mi anlıyoruz?

Dünyanın önde gelen helikopter üreticisi Skorsky’nin mühendisleri, en gelişmiş modellerinin tasarımını yusufçuk böceğini örnek alarak gerçekleştirmişler. İlkel olsaydı iyi bir örnek olur muydu!?

Doğa fotoğrafçısı Gillian Martin de yusufçukları incelemek amacıyla 2 yıl çalışmış. Çalışmaları sonunda, bu canlıların son derece kompleks uçuş sistemlerine sahip olduklarını ortaya çıkarmış.

Yusufçuğun bedeni, metalle kaplanmış gibi görünen halkalı bir yapıya sahip. Bordo renkten buz mavisine kadar çeşitli renklerdeki gövdenin üzerinde çaprazlama yerleşik iki çift kanat bulunuyor. Bu özel yaratılan yapı sayesinde, yusufçuk çok iyi bir manevra yeteneğine sahip oluyor. Ön kanatlar ile arka kanatlar farklı bir zamanlama ile hareket ediyor. Bu kanatların hareketi ise birbirleri ile uyum içinde çalışan özel kaslarla sağlanıyor.

Bir de avlanmasını anlatayım yusufçuğun, çok ilginç.

Uçuşu hangi hızda ve hangi yönde olursa olsun, yusufçuk aniden durup ters yöne uçabiliyor. (Bu uçuşu görmüş, acayip şaşırmıştım.) Ya da havada sabit durup avına saldırmak için uygun bir anı bekleyebiliyor. Bu durumdayken olduğu yerde ani bir şekilde avına doğru dönüş yapabiliyor. Çok kısa bir zamanda, böcekler için hayret verici sayılabilecek bir hıza; yani saatte 40 km’ye ulaşabiliyor. Bu hız, olimpiyatlarda 100 m koşan atletlerden bile hızlı.

İşte arkadaşlar, yusufçuk bu hızla avına çarpıyor. Çarpmanın şoku oldukça şiddetli ama yusufçuğun zırhı hem çok sağlam hem de çok esnek yaratılıyor. Zırhın esnek yapısı çarpmadan dolayı yusufçuğun zarar görmesini engelliyor. Ama avı, çarpmanın oluşturduğu şokla ya bayılıyor ya da ölüyor.

Çarpışmadan sonra ise yusufçuğun diğer etkili silahları olan arka bacakları devreye giriyor. Uçuş sırasında arkaya doğru kıvrık olan bacaklar, hızla öne açılarak sersemlemiş olan avı havada yakalıyor. Artık sıra çelik gibi güçlü olan alt çeneye gelmiştir. Avını kısa sürede parçalıyor.

Çok yüksek hızlarda uçarken ani manevralar yapabilen yusufçuğa, ihtiyacını karşılayacak mükemmel bir görme yeteneği de veriliyor arkadaşlar. Düşünsenize, uçarken başka uçan bir böceği görmek, takip etmek, ıskalamadan çarpmak ve havada yakalamak harika işleyen bir görme sistemi de gerektirmez mi!..

Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi; her şeyi pek çok özelliklerle yaratan Allah, yusufçuk böceğini de her biri mükemmel yapılara sahip kusursuz işleyen sistemlerle yaratmış.

Ama unutmayalım ki, Allah’ın yarattıklarında böyle üstün teknoloji örneklerini göstermesi, bizlere de onları anlayacak ve taklit edecek yetenekler vermesinin iki önemli hikmeti (anlamı) var:

İlk olarak o ince sanatları görüp anlayıp, onların sanatkârı olan Allah’ı tanımamız, Onun ilminin, kudretinin her şeyi kuşattığını bilebilmemiz.

İkinci olarak da onları taklit ederek, hayatımızı daha kaliteli yaşamak için çalışmamız.

Çevrenizde siz de bir yusufçuk böceği gördüğünüzde onu dikkatlice takip edin ve bize yazın olur mu?

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!