Bugün hepimizin cep telefonlarıyla çektiğimiz bir fotoğraf için, daha yirmi yıl öncesine kadar içine film koyulan, kocaman fotoğraf makineleri ve ucuna takılan objektifler kullanılıyordu.
İlk keşfedildiğinde Kamera (Camera Obscura) yani karanlık oda adı verilen fotoğraf makineleri aslında iki parçadan oluşur. Birisi ‘ana gövdesidir’ ki, bazı fotoğrafçılar ona İngilizce adıyla ‘body’ de derler. Diğeri ise fotoğrafı net olarak görüntülemeye yarayan mercekler sistemidir ki, ona da ‘objektif’ adı verilir.
Body: Fotoğraf makinesinin ana gövdesi
Objektifler: Fotoğraf makinesinin ana gövdesine takılan merceklerden oluşan parçası.
Bazı fotoğrafçıların ‘Lens’ olarak da adlandırıldığı bu aracın uzakları görmeye yarayan ‘Tele Objektif’ çeşidi olduğu gibi çok yakın çekimler için kullanılan ‘Makro Objektif’ çeşidi de vardır. Makro objektifler karınca gibi çok küçük varlıkların da fotoğrafını net olarak yakından çekmeye yararlar.
Tele Objektif: Uzaktaki cisimleri yakınlaştırarak fotoğraf çekmeyi kolaylaştıran teleskopik objektif.
Ayrıca bir odanın tamamını bir fotoğraf çerçevesine sığdıran ‘Geniş Açı Objektif’ ve görüntüleri yuvarlatarak çerçeveye sığdıran ‘Balık Gözü Objektif’ de çok güzel fotoğraflar çekmeye yarar.
Balık gözü Objektif: Fotoğrafı çekilen manzarayı yuvarlatarak 180 derece çerçeveye yerleştiren mercek sistemi.
Eskiden fotoğraf makinelerinde çekilecek fotoğrafı gösteren bir ekran yoktu. Makinenin arkasında Vizör (Bakaç da diyenler var) adı verilen küçük bir pencereden fotoğrafı çekilecek olan insana veya manzaraya bakılır ve Kadraj da denilen çerçeveye dengeli yerleştirilmeye çalışılırdı. Tabi ki konuyu çerçeveye düzgün ve dengeli yerleştirmeye Kompozisyon denildiğini biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız da şimdi öğrenmiş oldunuz.
Vizör: Eskiden fotoğraf makinelerinde yer alan ve fotoğrafı çekilen konuya bakılan küçük pencere.
Kadraj: Fotoğrafı çekilecek konunun içine sığdırıldığı çerçeveye.
İki elin parmakları ile yapılan meşhur kadraj hareketi.
Acaba evinizde eski bir fotoğraf makinesi var mı?
Onu inceleyip, onunla fotoğraf çeker gibi yapın. Şimdi kolayca çektiğimiz bir fotoğraf, eskiden nasıl çekiliyormuş? Yoksa daha mı zevkli?..
Yorum yapabilmek için giriş yapınız