Gelincik / Bitki Uzmanının Notları

YAZI VE FOTOĞRAFLAR: PROF. DR. FATİH SATIL

Canlılar Âlemi Çevremiz Bilim Genel Kültür

GELİNCİK (PAPAVER RHOEAS)

KÜNYE

TAKIM: Ranunculales / Düğünçiçeği takımı

AİLE: Papaveraceae / Gelincikgiller

BİLİMSEL ADI: Papaver rhoeas L.

TÜRKÇE ADI: Gelincik, Gerneli

Gelincikler 90 cm’ye kadar boylanabilen tek yıllık bitkilerdir. Çiçekleri, iki yeşil çanak ve dört kırmızı taç yapraktan oluşur. Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenen gelincikler kırmızı elbiseleriyle görenleri hayran bırakır. Narin ve hassas bir özellikte yaratılan çiçek yapısıyla oldukça hoş görünen Gelincikler; boş tarlalarda, yol kenarları ve çayırlık alanlarda yayılış gösterir.

Çiçekleri güzelliği kadar şifalı özellikleri ile de dikkatleri çeker. Çiçeklerinin ağrı kesici, sakinleştirici, uyku verici, öksürük giderici ve balgam söktürücü faydaları vardır. Ayrıca çiçeklerinden şerbet elde edilir. Yaprak ve tohumları da çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Bitkinin cins adı “Papaver” Latince “süt” anlamına gelir. Cinsin bazı üyelerinde görülen sütsü özsuyundan dolayı bu isim verilmiştir. Cinsin Türkçe adı olan “Gelincik” ise çiçeklerinin muhtemelen gelinlerin yüzünü örtmek için kullanılan kırmızı renkli duvağa benzediği için tercih edilmiştir. Anadolu’da bir çocuk oyunu olarak gelincik çiçeklerinden bebek yapılır. 

Tür adı “rhoeas Yunanca’da “kırmızı” anlamına gelir ve bu türün çiçek rengine işaret eder.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Çevrenizde gelincik çiçeği bulun ve çektiğiniz fotoğrafının alttaki yerinize yükleyip paylaşın...

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!