KIRMIZI RENK BOĞALARI NEDEN KIZDIRIYOR?
İspanya’da boğa güreşleri yapılır. Kalabalık bir arenanın ortasına salınan boğa, matador denilen insanların salladığı pelerinine saldırır ve matadorlar boğanın her saldırışında onu şişlerler. Adına boğa güreşi denilen bu vahşet, boğa ölene kadar sürer. Bu acımasız oyun ilk çağlarda antik Yunan, Roma, Mısır ve Çin’de de oynanmış.
Boğa güreşinde boğaların kırmızı renkli pelerine saldırdığı söylense de bu yanlıştır. Çünkü boğalar renk körüdür, yani kırmızı rengi diğer renklerden ayıramazlar. Peki neden saldırırlar? Şundan: Arenaya çıkacak olan boğalara oyun öncesi onları çıldırtacak muameleler yapılır. Zaten çok kızdırılmış olan hayvan, seyirciyle dolu ve çok gürültülü olan stadyumun ortasına da salınınca iyice ürker ve kendini korumak için daha da saldırganlaşır. Karşısında elindeki pelerini sürekli sallayan ve kendisini tahrik edip yaralayan matadoru görünce de ona saldırır. Yani kırmızı renge değil, sallanan pelerine veya sopaya saldırır hayvancağız; kırmızı pelerine saldırdığına dair söylenti tamamen yanlıştır.
***
EN BÜYÜK KULAKLAR KİMİN?
Canlılar arasında en büyük kulaklı hayvan fildir. Bu da fillerin duyma yeteneğini en üst düzeye çıkarır. Bu sayede filler birbirleriyle haberleşirken, sadece kendilerinin duyabileceği seslerle anlaşırlar.
***
HAYVANLAN NEDEN KULAKLARINI OYNATIRLAR?
Elbette etraftaki sesleri daha iyi işitmek için ve bazen de sinek gibi yaramaz haşerelerden kurtulmak için…
Bizler Allah’ın verdiği ellerimizle pek çok işimizi yaparız, daha iyi duymak için de elimizi kulağımıza götürürüz. Hayvanların elleri ön ayaklarıdır ve bunları bizim gibi kullanamazlar. Allah da onlara hareketli kulak kepçeleri verir ki, ihtiyaç duyduklarında onları hareket ettirerek işlerini görebilsinler… Böylece hayvanlar, kulaklarını oynatarak, sesin geldiği yöne çevirebilirler ve o ses bir tehlike mi diye anlamaya çalışırlar.
***
Altı duyargalı geyikböceği, dünyada yalnızca Türkiye'de yaşıyor; Kahramanmaraş’tan Antalya’ya doğru uzanan, Nur Dağları, Amanos Dağları, Gâvur Dağları diye isimlendirilen dağlarda yaşarlar.
***
ASLANLARIN AİLESİ VAR MIDIR?
Evet vardır. Hatta her aslan ailesinin bir bölgesi de vardır. Oraya yabancı aslanları sokmazlar.
Aile içinde yavruyu korumak, anne aslanın görevidir. Yavru aslan dört ay süreyle anne sütü emer, sonra et yemeye başlar.
Erkek aslan yavrusu dört yaşına kadar aile içinde yaşar. Dört yaşına gelince gidip kendi başına bir aile kurar ve ailesine bir bölge seçer.
Aileden ayrılmak istemeyen yavru olursa, aile büyükleri biraz da zorla ikna ederler. Bu kendini idare etmeyi ve hayatta kalmayı öğrenmesi içindir. Yani onun iyiliği için böyle yaparlar.
***
Tayvanlı bir şirket, buğdaydan, yenebilen mutfak gereçleri üretiyor.
Sesini Yükselt!
Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.
Yorum yapabilmek için giriş yapınız