Aklımda Bin Bir Soru

Canlılar Âlemi Çevremiz Bilim Genel Kültür

KELEBEKTEN KİMYA FABRİKASI OLUR MU?

Evet, Allah dilerse olur. Kelebeklerin küçücük bedenlerini bir kimya laboratuvarı gibi yaratır. Bu sayede her cins kral kelebek kendine has 12 ila 59 çeşit kimyasal madde üretir. Afrika kral kelebekleri feromon bezlerinde alkoller, esterler ve ketonlar—bazıları doğada hiç bulunamaz—dahil olmak üzere 200’den fazla kimyasal madde üretir. Niçin böyledir? Bildiğimiz kadarıyla, birçok kelebeğin ayrıntılı bir kimyasal tanımlama sistemine ihtiyacı vardır, çünkü yırtıcıları uzaklaştırmak için birçok kelebek, tadı kötü olan kelebek türlerinin görünüşlerini taklit ederler.

 

***

Her zebranın çizgilerindeki şekiller farklıdır.

 

***

 

SİNEKLER NİÇİN HAVALAR ISININCA ORTAYA ÇIKAR?

Sıcaklık değişikliklerine karşı çok hassas yaratılmış olan sinekler, ancak sıcak ortamlarda yaşayabilir. Güneşin önüne bulut geldiği zaman meydana sıcaklık düşüşünden bile hemen etkilenirler. İşte bu sebeple sinekler, kış günlerinde yaşayamaz. Soğukların başlamasıyla birlikte ortadan kaybolurlar. Ancak ölmeden önce yumurtalarını toprağa gömerler ya da başka uygun yerlere bırakırlar. Yumurta ve larvalar soğuktan etkilenmez. Havalar tekrar ısınana kadar bırakıldıkları yerde dururlar. Yaz sıcakları başlayınca yumurtalar çatlar ve kısa bir süre sonra sinekler tekrar etrafta uçmaya başlarlar.

 

***

CİVCİV YUMURTADAN NASIL ÇIKAR?

Yumurta yirmi gün kuluçkaya yatan tavuğun altında kaldıktan sonra, içinde oluşan civciv gagasıyla kabuğu vurup onu kırmayı başarır. O zaman yumurtadan çıkar, çok geçmeden de gezinmeğe başlar.

Kuluçka döneminin yirminci gününde civciv, kendisini saran embriyon kesesini yırtacak kadar güçlenir. Gagasında, elmas diye adlandırılan sert bir kısım vardır. Bununla kabukta bir delik açar, yavaş yavaş büyültür. Delik yeteri kadar büyüyünce büyük çabalar harcayarak dışarıya çıkar, çok geçmeden de ayakları üstünde duracak hale gelir.

 

***

 

RİTİMLİ ALKIŞ

Deniz Aslanlarının ritmi vardır. Onlar bir ritmi alkışlayabilen tek hayvandır.

 

***

 

KÖKLERİ HAVADA BİR AĞAÇ

Gene sıcak ülkelerde yetişen bir ağaç vardır ki köklerinin büyük bir kısmı toprağın üzerindedir. Banyan denilen bu ağaç Orta Afrika, Hindistan gibi sıcak ülkelerde yetişir. Ana gövdenin dallarından birçok dallar yere doğru iner, toprağa girerek yeniden kök salar. Yani bu ağaçlar çok büyüyebilecek bir özellikte yaratılırlar. Hatta Kalküta Bitki Bahçesi’ndeki bir banyan ağacının 4 metre çapında bir gövdesinden başka, bir meşe ağacının gövdesi kalınlığında 230 gövdesi daha vardır. Bunlardan başka irili ufaklı 3.000 kadar gövdesi bulunan bu ağaç, altında 7.000 kişi toplanabilecek kadar bir gölgelik meydana getirir.

Yorum Ekle

Haydi bu soruları arkadaşlarına, çevrene sor; bakalım bilecekler mi?

Acaba ne cevaplar aldın. Yandaki barkoddan siteye bağlan ve arkadaşlarla paylaş!..

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!