Aklımda Bin Bir Soru

Canlılar Âlemi Çevremiz Bilim Genel Kültür

BAZI HAYVANLARI KIŞIN NEDEN GÖREMİYORUZ?

Leylek, kırlangıç gibi bazı hayvanlar kuzey yarımkürede kış yaklaştığında güney yarımkürede daha sıcak bölgelere gö ederler. Onları bu yüzden kışın göremeyiz.

Arılar, karıncalar gibi bazı canlıların ömürleri bize nispetle kısadır, bu hayatta vazifeleri  çabuk biter, gelecek bahar için yumurtalarını bırakırlar ve terhis olurlar. Bu canlıların yumurtaları ilkbahara kadar dayanır. 

Bazı hayvanlar ise, göç edemez ya da etmezler, onlar da soğuktan korunabilecekleri yerlerde gizlenirler. Bütün kışı uyuyarak geçirirler. Mesela kurbağalar toprağın içine, yılanlar kaya çatlaklarına ve oyuklara gizlenirler, ayılar kuytu ve mağaralarda kışı uyku halinde geçirirler. 

İşte bu canlıları bu sebeplerden kış mevsiminde göremeyiz.

***

 

KEDİLER NİÇİN GECELERİ DE RAHAT GÖRÜRLER?

Allah her canlıyı farklı özelliklerle yaratır. Bu özellikler de yeryüzü ekosisteminde yaptığı göreve göre değişiklikler gösterir. Kediler avcı hayvanlar olarak yaratılır ve özellikle fare gibi kemirgenleri avlayarak onların fazla çoğalmalarına ve zararlı hale gelmelerine engel olurlar. Bu işleri yapabilmeleri için de gece dolaşan fareleri görebilmeleri gerekir. İşte bu sebeplerden ötürü, Allah kedilere gece de rahatlıkla görebilecekleri gözler verir.

Kedilerin gözlerinde, ışığın girdiği gözbebeği, insanınkine kıyasla çok daha fazla açılabilir. Böylece kedi, gece karanlığında da rahatça görebilir. Gündüzleri, kedinin gözbebeği ince bir yarık halini alır.

***

 

İyimser olmak, gülmek, stres hormonumuzu azaltır ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynar. Bu sebeple üzgün ve mutsuz insanlar daha çabuk hastalanırlar.

***

 

YAGMUR SULARI NEREYE GİDER?

Yağmur sularının bir kısmı buharlaşarak sis ve bulut olurlar. Bir kısmı da toprağın içine süzülerek, kaynakları ve yer altı nehirlerini beslerler. Süzülen bu yağmur suyu, kil ve taş tabakalarına rastlarsa, oralarda yer altı gölleri birikir. Yağmur sularının bir bölümü de toprağın üstünde akarak, akarsuların büyümelerine katkı yapar.

Allah yeryüzündeki suları güneşin ısısıyla buharlaştırıp arıtır, sonra bunlar yağmur, kar vb şeklinde tertemiz olarak yeryüzüne iner; yeryüzünde biriken bu sular tekrar buharlaşır ve Alla böylece yarattığı bu ‘su döngüsü’ ile hem suları temizler, hem de denizlerden uzak yerlere bulutlarla su yetiştirerek oralardaki mahlukatına hayat verir.

***

 

Yusufçuk böceklerinin ömürleri yaklaşık 24 saattir.

***

 

Zürafaların dilleri yaklaşık 53 cm’dir ve dillerini kulaklarına kadar uzatabilirler.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!