REKORTMEN KIRLANGIÇ
En kısa sürede en fazla hıza ulaşabilen hayvan: Uçuş rekortmeni boğazlı kırlangıç, 3 saniye süreyle saatte 128 kilometreye ulaşabilir. 5 saniyede 100 km hıza ulaşan Ferrari’ye taş çıkartır!
***
ATLARIN AYAKLARINA NİÇİN NAL ÇAKILIR?
Atların, toynak denilen tırnakları her ne kadar boynuz gibi sert bir maddeden yaratılıyor olsa da, at yüklü iken sert zeminlerde bu tırnaklar çabuk aşınır. Bu durum devam ederse at yürüyemez olur. Nal dediğimiz demirler, atların tırnaklarını ve dolayısıyla ayaklarını korumuş olur.
***
Bedenimizde %65 oksijen vardır. Oksijenin hidrojenle bir araya gelmesiyle su olur ve vücudumuzun %62’si sudan ibarettir.
***
Kedigiller ailesinin en iri üyesi, 240 kilogram ağırlığa ulaşan erkek aslandır.
***
ÇİÇEKLER UYUR MU?
Allah her varlığa, her şeyi gerektiği kadar verir. Bunun için bitkilerde bizimki gibi bir uyku hali olmaz. Yani horlayan bir bitki göremezsiniz:)
Ancak bazı bitkilerde uykuya benzetilen davranışlar vardır.
Peki nasıl davranışlar bunlar? Bazı bitkilerde yapraklar veya çiçekler gün batımı ile birlikte üst üste kapanır, gün doğumu ile birlikte yeniden açılır. Bu hal onların uyuduğunu düşündürür.
Ayrıca bu kapanan yaprak ve çiçekler, bazı dışarıda kalmış böcekler için soğuktan korunacak ve güvenli bir ortam olur.
***
İKİ GÜNEŞİMİZ OLSAYDI NASIL OLURDU?
Evrende çift yıldızlı gezegen sistemleri de vardır. Birbirine yakın iki yıldızın etrafında böyle bir gezegen oluşabilmesi için, gezegenin yörüngesinin bu iki yıldızın dışında olması gerekir.
Mesela Kepler-16b böyle bir gezegendir. Fakat çift yıldızı olmasına rağmen, yıldızlarından gelen ışık gezegeni yeterince ısıtamadığı için bu gezegen son derece soğuktur.
Eğer dünyamızda benzer bir durum olsaydı, yapılan hesaplamalar gezegenimizin -73 derece civarında bir sıcaklığa sahip olacağını gösteriyor. Ayrıca mevsimlerin de değişim hızı artar, tüm mevsimler kısa bir süreliğine yaşanıp yerini bir sonrakine bırakırdı. Bu durumlarda ise Dünyamız yaşamaya uygun olmazdı.
Demek ki bir şeyin çokluğu değil, yeteri kadar olması güzeldir.
***
NEDEN BARAJLAR YAPILIR?
Barajlar akarsuların önüne setler kurarak yapılır. Barajlarda toplanan muazzam miktardaki su ile, barajın içindeki türbinlerin pervaneleri döndürülerek elektrik üretilir, kanallar yardımıyla kurak bölgelerin sulanmaları sağlanır, yağmur mevsimlerinde su tutulup kurak dönemlerde serbest bırakarak nehrin akışı düzenlenir, sel baskınlarının da önlenmesi sağlanır.
***
EN UZUN YILAN
Endonezya, Güney Asya ve Filipinler’de yaşayan bir piton cinsi en uzun yılandır. 1912’de Endonezya Celebes’te yakalanan bir piton yılanı 10 metre uzunluğundaydı.
Sesini Yükselt!
Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.
Yorum yapabilmek için giriş yapınız