Aklımda Bin Bir Soru

Canlılar Âlemi Çevremiz Bilim Genel Kültür

BU DEVASA ŞEY ÇİÇEK Mİ?

Malezya ve Endonezya’nın harika yağmur ormanlarının derinliklerinde tuhaf bir çiçek yaşar. Aslında, bir gözün onu görüp de bu bir çiçektir demesi oldukça zordur. Ama botanikçiler onun çiçek olduğunu söylüyorlar. Rafflesia arnoldii, 90 cm çapında ve çürümüş eti andıran kokusuyla yakanıza takmak istemeyeceğiniz—isteseniz de takamazsınız:)—eve götürüp vazonun içine koymayı aklınızdan bile geçirmeyeceğiniz bir çiçek.

Zaten, yağmur ormanlarının derinliklerinde yaşayan bu bitkinin böyle şeyler için yaratılmadığı çok açık. Bilim adamları “Rafflesia arnoldii’nin bulunduğu orman, sağlıklı bir ormandır” diyorlar. Bazı bilim adamlarına göre de, o bitkiler dünyasının ‘panda’sı. Çünkü büyük pandalar gibi Rafflesia arnoldii de, yeryüzünde hızla azalan canlı türlerinden birisi.

***

İpek böcekleri,

56 günde

kendi ağırlıklarının 86.000 katı kadar

beslenirler.

 

***

 

BOZ AYILAR BÜYÜK MÜDÜR?

Boz ayılar 2,5 metre boyunda ve yaklaşık 275 kilo ağırlığındadır. Dişi boz ayılar kış uykuları sırasında doğum yapar. Bebekleri yaklaşık 350 gram ağırlığındadır. Yavrular yaza kadar sadece anne sütüyle beslenir.

***

 

Sivrisineklerin de

dişleri vardır.

 

***

 

DÜNYA UZAYDAN NASIL GÖRÜNÜYOR?

İşte size dünyanın nasıl göründüğüne dair iki fotoğraf.

Bu fotoğraflar Uluslararası Uzay İstasyonu’nun modülü Tianhe’den çekildi. Bu büyüleyici fotoğraflar, dünyamızın ne kadar güzel yaratılmış olduğunu bir kez daha hatırlamamızı sağlıyor…

Bu fotoğraflar, Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo’nun Dünya’ya dönüş yolculuğu sırasında çekilmiş. Bu kareler, Dünyamızın uzaydan nasıl etkileyici göründüğüne bir kez daha ışık tutarken, çevresindeki sarı renkli hale oldukça ilgi çekici görünüyor.

 

***

 

Tavuklar koşarak

saatte 14 kilometre yol kat edebilir.

 

***

KÖPEK BALIKLARI EVRİME NE DİYOR?

Köpek balıkları 400 milyon yıldır yapıları hiç değişmeden yaşamaktadırlar. Bu, onların dinozorların varlıklarından bile daha uzun süredir yaşadıklarını göstermektedir. Demek ki tesadüf yok, hiç bir şey kendi kendine olmuyor. Allah, istediği şeyi dilerse değiştirir, dilerse değiştirmez.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!