Aklımda Bin Bir Soru

Canlılar Âlemi

Tenim Neden Bu Renkte?

İnsanlar farklı renklerde yaratılırlar. Peki tenlerimizin rengi neye bağlı, neden bu renkte?

İnsanların ten rengi derilerinde yaratılan melanin oranına bağlıymış. ten rengimiz bu melaninin az ya da fazla olmasına göre değişiyormuş. 

Üstelik melanin pigmentlerine bizleri güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma gibi bir özellik de verilmiş. Rabbimiz hem renk veriyor hem koruyor bizleri. Şükürler olsun.

***

 

Çimler Biçilince Çok Güzel Kokar. Peki Neden?

Çimler biçildiğinde etrafa çok bir koku yayılır. Bu güzel kokuyu alıp da hoşuna gitmeyen yoktur. Peki bu koku nedir, neden salınır? 

Her canlıya olduğu gibi bitkilere de kendilerini korumak için çok ilginç yöntemler verilmiştir. Mesela güllere dikenler, hindistan cevizine sert kabuk verilir.

İşte çimlerin kesilmesi sırasında aldığımız koku da bir tür savunma mekanizmasının sonucudur. Çimler kesilince ortama yayılan bir enzimden kaynaklanır. Bu enzim, insanlardaki terleme gibi bir “stres işareti”dir. Çimler, kesilince “cis-3-hexenal” isimli bir madde salgılanır. Bu koku, ilk olarak yasemin bitkisinde tespit edildiğinden buna “jasmonic asid” adı verilmiştir. Bitki yiyen böceklere karşı bir savunma refleksidir; onları bitkiden uzaklaştırır.

***

 

Pusula Neden Hep Kuzeyi Gösterir?

Gerçek bir pusula gördüyseniz, düz tuttuğunuzda daima kuzeyi gösterir. Böylece hangi yöne gidilmesi gerektiği konusunda bir fikir verir. İnsanlar pusulayı yüzyıllarca yön bulmak için kullanmışlar.

Peki, pusula neden hep kuzeyi gösterir?

Bunu bir deneyle anlatalım: Bir tutam demir tozu bulup bir kağıda serpin. Sonra da kağıdın altına bir mıknatıs yaklaştırın. O dağınık demir tozlarının mıknatısın manyetik alanına uygun dairesel bir düzene girdiğini göreceksiniz. İşte dünyanın da mıknatıs gibi bir manyetik alanı vardır ve bu manyetik alan pusulanın iğnesine kuzey-güney çizgisine uygun bir pozisyon verir; biz de buna pusula kuzeyi gösteriyor deriz.

***

 

Arabaların Arka Lambaları Ne İşe Yarar?

Arabaların arkasında yer alan arka lambalar, kırmızıdır. Bunun nedeni arkadaki araçların dikkatini çekmek ve önlerinde bir araç olduğunu bildirmektir. Yani takip mesafesini korunmasını hatırlatmak içindir. Bir de arka farlardan başka, arkada fren lambaları vardır. Her frene basıldığında yanar, böylece takip eden aracın yavaşlaması gerektiği bildirilmiş olur.

***

 

Atlar Nasıl Uyur?

Şaşıracaksınız ama atlar ayakta uyur. Merak etmeyin, bu onlar için zor değil hatta çok rahattır. 

Atlardan sorup öğrenemediğimiz için, buna şöyle bir izah yapabiliriz: Atların vücutları ağırdır. Uzun süre yattıkları zaman ağırlıkları iç organlarına zarar verebilir. Akciğerleri sıkışan at, nefes almakta zorlanır mesela. Bununla birlikte, nadiren de olsa, vücutları hafif olan bazı atlar ve taylar, yatarak dinlenebilirler.

Ayrıca atlara çok güçlü eklemler de verilmiştir. Yani endişeye gerek yok; ayakta uyurken düşmemeleri için, Allah onlara her şeyi verir.

 

***

 

Denizlerde tuzluluk oranı farklıdır. Güneye gidildikçe daha tuzludur.

 

***

Güvercinler, doğdukları yere geri dönme yeteneğine sahip olan nadir hayvanlardandır ve bu nedenle “evine dönen kuş” olarak da bilinirler.

***

Karıncalara, kendi ağırlıklarının yaklaşık 50 katı ağırlığı kaldırabilecek bir güç verilir. Vücutlarındaki kas ve eklem yapısı buna uygun yaratılır.

***

Atmacalar, düşmanlarına karşı son derece etkili bir avcılık yöntemi olan “hava kama” tekniğini kullanırlar. Yüksekten hızla süzülerek avlarını şaşırtırlar.

***

Kaplumbağalar, bazı türlerinin yaşam süreleri son derece uzundur. Örneğin, Galapagos Adaları’ndaki dev kaplumbağalar 100 yıldan daha fazla yaşayabilir ve bu nedenle dünyanın en uzun ömürlü sürüngenleri olarak bilinirler.

***

Örümcek ağına, inanılmaz bir dayanıklılık özelliği verilmiştir. Gerilme mukavemeti, çelikten daha yüksek olabilir ve aynı zamanda esneklikleri sayesinde rüzgâr gibi dış etkenlere karşı dayanıklıdırlar.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!