Aklımda Bin Bir Soru

Kutup Ayıları Beyaz Renkli Değil mi?

Kutup ayılarının, buz ve karda gezindikleri sırada manzara ile bütünleşmelerini sağlayan parlak beyaz renkleri vardır diye biliriz ama aslında pek de öyle değildir. Üstelik derileri siyahtır!

Kutup ayıları her ne kadar genelde beyaz görünse de, gerçekte kürkleri de beyaz değildir. Kutup ayısının kürkü, yani kılları aslında saydamdır, fakat yapısı sebebiyle beyaz renkli görünüyor.

Kutup ayılarının kılları, insan saçının aksine içi boş pipete benziyor. Bu tüpler ancak mikroskopla görülecek kadar küçük olsa da ışığın içeride yansıyacağı kadar yeterli alan barındırıyor. Ayılar güneşte durduğu zaman üzerlerine gelen ışık yansıyor ve beyaz görünüyorlar.

***

 

Seslerimiz Neden Farklı Çıkıyor?

Biliyor musunuz arkadaşlar, sadece insanlar bu kadar farklı sesler çıkararak iletişim kurma becerisine sahip olarak yaratılıyor. Bu kadar çok ses kullanmamız, çeşitli aksanlar, toplumsal ilişkiler ve farklı anatomik yapılarda yaratılmamız sayesinde oluyor.

Bir hava borusuna benzeyen ses yolu, ses tellerinin bulunduğu kısımdan başlayıp dikey bir şekilde gırtlağa kadar gidiyor ve ağzın arka kısmında kıvrılıp yatay şekilde dudaklara kadar ulaşıyor. Etrafta yer alan dudaklar, dil, yanaklar ve dişler de, bu borunun şekli ile ortaya çıkan sesi etkiliyor ve insanlar farklı seslerle konuşabiliyor.

***

 

Gezegenler Neden Farklı Renklerdedir?

Gezegenlerin her birinin rengi neden farklı?

Bunun sebebi atmosferlerindeki maddelerin birbirinden farklı olması. Atmosferdeki bu maddeler gezegenin dış katmanının farklı renkte görünmesini sağlıyor. Örneğin Merkür gri renkli çünkü atmosferi çok ince bir tabakadan oluşuyor.

***

 

İnsan Bir Günde Veya Bir Yılda Kaç Kirpik Döker?

İnsanların ortak olan özelliklerden biri de kirpiklerdir. Az veya çok, uzun veya kısa her insanda kirpik vardır.

Peki insanların kirpiklerinin sürekli döküldüğünü ve yerine yenilerinin yaratıldığını biliyor musun? 

Peki bunların ortalama sayıları kaç bunu biliyor musun?

Yapılan araştırmalara göre, eğer bir insanın gözünde bir rahatsızlık yoksa ve kirpiklerini sürekli kaşımıyorsa, insanlar günde ortalama 2 kirpik dökerlermiş. Bu da yılda 730 kirpik oluyor.

***

 

Satürn’de rüzgar saatte 1760 km hızla eser! Bu, dünyadaki en hızlı rüzgarlardan dört kat daha fazladır.

 

Jüpiter, güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Eğer bir çukur olsaydı, 1300 tane dünyayı içine alabilirdi.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!