Aklımda Bin Bir Soru

Canlılar Âlemi Çevremiz Bilim Genel Kültür

Soğuk Hava Bizi Hasta Eder mi?

Hastalıklara karşı korunabilmemiz için Rabbimiz bizlere mükemmel bir  bağışıklık sistemi verir. Elbette bizim de dikkat etmemiz gereken noktalar vardır.

Bilim adamları, bağışıklık sisteminin düşük sıcaklıklarda enterferon isimli bir proteini daha düşük miktarda ürettiğini ve bunun da soğuk algınlığı virüsünün çoğalmasını kolaylaştırdığını görmüşler. Vücut sıcaklığı daha yüksek olduğunda, virüslerin çoğalmasını engelleyen bağışıklık sistemimiz daha iyi çalışıyor ve virüs genomunu bozan enzim daha iyi iş görüyor. 

Yani burnunuzu ısıtmak için soğuk havalarda atkı takmak, soğuk algınlığına yakalanmayı önlemeye yardımcı olur. Ancak bundan başka tedbirler de alabiliriz. Mesela virüsleri burnunuza, ağzınıza ya da gözlerinize taşımamak için ellerimizi yıkamak, abdest almak gibi. Ayrıca COVID-19 salgınında gördüğümüz gibi bir diğer etkili önlem de, özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda maske takmak.

***

 

Yağmur sadece dünyada mı yağar?

Araştırmalara göre yağmur sadece dünyada yağmaz. Diğer gezegenler ve onların uydularında da çeşitli yağmurlar olur. Ancak bu yağmurlar bizim bildiğimiz yağmur gibi değildir, farklı sıvılar olabilir. Mesela su yerine sülfürik asit yağabilir. Ya da Venüs’te yüzey sıcaklığı 475 derece olduğu için, yağmurlar yere varmadan tekrar buharlaşır.

***

 

Heidi Gibi Bulutların Üzerinde Yatabilir miyim?

Bulutlar, su damlacıkları ve buz kristallerinden ibarettir. Atmosferdeki su buharı yukarı doğru yükseldikçe serinleyip yoğunlaşır. Bu son derece küçük ve hafif su zerrecikleri, havadaki küçücük tozlara tutunup bir araya toplandıklarında da bulutlar meydana gelir. Bu bir araya toplanma süreci devam ederse, damlacıklar daha da büyürler ve bir noktadan sonra yerçekimine karşı koyamayacak hale gelerek yağmur olarak yere düşerler. Bunların olayların hepsi planlıdır ve yeryüzüne her an düşen yağış miktarı da bellidir. Her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten Allah, yarattığı su döngüsü ile yeryüzüne ve bizlere hayat bahşeder. 

Şimdi gelelim soruna: Diyelim ki uçmayı başarıp bir buluta kadar yükseldin. Etrafını saran bir buluta dokunamazsın. Çünkü bu havaya dokunmayla aynıdır. Tıpkı elinizi salladığında havayla temas ettiğiniz gibi bulutla da temasa geçmiş olursun. Şöyle de diyebiliriz: Sis de aslında buluttur. Yoğun sisin içinde yürüdüğünüzde hissettiğiniz tek şey üzerinize yapışan su buharı olur. Yürümeye devam edersiniz saçlarınız yağmura yakalanmışçasına ıslanır. Sonuçta Heidi gibi bulutun üstünde ancak Allah’ın sana verdiği hayal duygunu kullanarak yatabilirsin:)

***

 

KISA KISA

- Bir karpuzun yüzde kaçı su’dur: %95

- Dünyadaki toplam su miktarının yüzde kaçı insanlar tarafından içilebilir niteliktedir: %1

- Bebekler 4 aylık olana kadar tuzun tadını alamazmış.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!