Hayvanlar Kendilerini Nasıl Savunur?

Canlılar Âlemi Çevremiz Genel Kültür

Hayvanların kendilerini savunmak için aldıkları birçok önlem var sevgili arkadaşlar. Birçok hayvan kendisine gelebilecek zararları adeta biliyor ve farklı farklı savunma yöntemleri uyguluyor.

Bu yazıda sadece birkaç canlıyı örnek verelim.

İlk olarak, arıların yuvaları özel bir koruma altındadır. Bazı arılar yaşadıkları kovanın bekçiliği ile görevliler. Tıpkı büyük alışveriş merkezlerindeki güvenlik görevlileri gibi... Kovanlarına kendi kovan arkadaşlarından başka hiç kimseyi sokmuyorlar. Nöbetçi arı yerinden ayrılacaksa, hemen başka bir işçi arı oraya geliyor ve kapı nöbetini arkadaşından devralıyor.

...

 

Yerli bal arıları ise, düşmanları olan yaban arılarına karşı harika bir savunma mekanizmasına sahip olarak yaratılmışlar. Bir eşek arısı yeni bir arı kolonisi keşfettiğinde, bunu arkadaşlarına duyurmak için özel bir koku salgılıyor. Kokuyu bal arıları da algılıyor ve kovanı savunmak üzere hemen girişe toplanıyorlar. Bir eşek arısı yaklaştığında 500 bal arısı birden havalanıp hemen eşek arısının etrafını sarıyor. Bedenlerini hızla titreştirmeye başlıyorlar. Bu hareket arıların vücut ısılarını artırıyor. Bu sırada eşek arısı, sanki fırında pişiyormuş gibi ısınıyor ve sonunda ölüyor.

 

Sevgili arkadaşlar, sevimli kunduzların resimlerini görmüşsünüzdür. Onlar, sulara yaptıkları barajlarla tanınıyorlar. Kunduzlar yuva girişlerini su altında olacak şekilde yapıyorlar. Bu yuvalara girebilmek için, yalnızca yuvayı yapan kunduzun bildiği gizli bir tünelden geçmek gerekiyor. Bu tünelin sonunda da kunduzların ailece yaşadıkları gizli oda bulunuyor.

 

Bazı örümcekler, yuvalarının içinde çeşitli odacıklar yapıyorlar ama bu odalar kendileri için değil. Bu odacıklarda yuvalarına girmeyi başaran diğer hayvanları hapsediyorlar.

 

Deniz canlılarının da birçok savunma yöntemi var arkadaşlar. Örneğin, hiçbir savunma aracı yok gibi görünen balon balıkları, geçici süreler için kendilerini şişirme yeteneğine sahipler. Balık, hava veya su yutarak bedenini iki katına kadar çıkartarak düşmanının kendisini yutmasını engelliyor.

Evet arkadaşlar, verdiğim bu birkaç örnekten canlıların ne kadar akıllı gibi davrandıklarını; kendilerini korumak için nasıl etkili yöntemler kullandıklarını anlıyoruz. Bir kuşun ya da bir arının—aklı olmamasına rağmen—başka canlıların özelliklerini bilmesi çok ilginç değil mi? Ayrıca burada çok önemli bir nokta da var; özellikleri bilinen o canlı üstelik başka bir cinsten. Böyle olduğu halde, bütün canlılar düşmanlarını çok iyi tanıyor ve onları engelleyecek şekilde hareket ediyorlar.

Şimdi bir düşünelim: Daha önce görmediğiniz ve bilginiz olmayan bir canlının özelliklerini bir bakışta bulabilir misiniz? Örneğin bu canlı ne yer ne içer, nasıl avlanır bilebilir misiniz? Tabi ki cevabınız “hayır” olacak. Bunları bilebilmeniz için bu canlıyla ilgili özellikleri öğrenmiş olmanız gerekir. Peki o zaman bu hayvanlar nasıl başka canlılar hakkında bilgi sahibidirler? Nasıl olup da düşmanlarının davranışlarını ve avlanma yöntemlerini biliyorlar, sonra da alacakları savunma önlemlerini buluyorlar? Sizce bunu kendi kendilerine yapabilirler mi?

Mantıklı düşünen bir insan elbette kendileri yapamazlar diyecek. Çünkü hiçbir hayvanın bu akıl, planlama ve ince hesaplar yapmayı gerektiren işler için düşünecek aklı yok.

O zaman bu savunma stratejileri nasıl gerçekleşiyor sizce arkadaşlar?..

Evet cevap belli. Hayvanları yaratan Allah, elbette onları başıboş bırakmıyor; ihtiyaç duydukları çeşitli yeteneklerle donatıyor ve onlara hayatlarıyla ilgili tüm bilgileri ilham ediyor.

Tüm dünyada yaşayan canlıların aynı şekilde akıllıca işler yapmalarından, Allah’ın her şeyi kuşatan ilmini ve hikmetini tanıyoruz.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!