Çöldeki Hayvanlar Nasıl Yaşıyor?

Canlılar Âlemi Bilim Genel Kültür

Bu yazımızda sizlere çölde yaşayan canlılardan söz edeyim istedim sevgili arkadaşlar. Biliyorsunuzdur, çöllerde hayat oldukça zor. Çöller çok sıcak, susuz ve kum fırtınaları gibi birçok olumsuz hayat şartına sahip olan yerler. Ama burada hiç de zorlanmadan yaşayan pek çok canlı bulunuyor. Çünkü, Allah buradaki canlılara, yaşamlarını kolaylaştıracak farklı farklı pek çok özellikler vermiş.

Örneğin çölde yaşayan Amerikan tavşanının kulakları çok iridir. Bu koca kulaklar tavşanın serinlemesine yardımcı oluyor.

Çöllerde ulaşım için daha çok develer kullanılıyor. Deve, çok yüksek sıcaklığa, susuzluğa, kum fırtınalarına, kızgın kumlara karşı dayanıklı yaratılan bir hayvan. Göz kapakları, kirpikleri, burnu, kulakları hatta burun delikleri bile kum fırtınalarına dayanabilecek yapıda, o şartlara uygun yaratılıyor. Bütün vücudunu kaplayan sık tüyleri, deveyi çölün hem yakıcı güneşinden hem de çöl gecelerinin soğuğundan koruyor. Açlık ve susuzluğa günlerce dayanıyor, sırtında yüzlerce kilo ağırlıkla günlerce yol gidebiliyor…

Yine, çölde yaşayan kürek burunlu kertenkele, kuyruğunu ve ayaklarını sıcak kumdan korumak için kumun üzerinde adeta dans ediyor. Kuyruğunu destek olarak kullanarak, çapraz bir şekilde bir ön ayağını, bir arka ayağını havaya kaldırıyor. Bir süre sonra aynı hareketi diğer ayaklarıyla yapıyor. Böylece ayakları kumdan yanmıyor ve bu görüntü de kertenkelenin dans ediyormuş gibi görünmesine sebep oluyor. Bu kertenkele, özel biçimli yaratılan burnu ve bedeni sayesinde kum tepeciklerinin içinde adeta yüzüyor. Büyük ayakları kumlarda çok hızlı bir şekilde koşmasını sağlıyor. Şefkat sahibi Rabbimiz, bu canlıyı işte böyle pek çok yöntemle sıcaklardan koruyor.

Avustralya’da yaşayan çöl kurbağaları tıpkı minik birer su deposuna benziyorlar. Bu nedenle onlara su taşıyıcı kurbağalar da deniyor. Vücutlarında keseler var ve yağmur yağdığında onları suyla dolduruyorlar. Daha sonra kuma gömülüyor ve sonraki yağmurları bekliyorlar. Çölde yaşayan diğer hayvanlar da susadıklarında, bu kurbağaları buluyor ve kumdan çıkararak kurbağalardaki suyu içiyorlar. Acaba bu bilgiye nasıl sahip olmuşlardır dersiniz arkadaşlar?..

Soytarı cırcır böceği ise Afrika’da yaşayan çöl canlılarından birisi. Bu cırcır böceğinin en önemli özelliği de sıcak kumlarda hareket etmesini kolaylaştıran çiçek şeklindeki ayakları.

Çölde yaşayan birçok memeli hayvan ve kuş, su bulabilmek için sürekli dolaşırlar. Bu hayvanlardan biri de su bulabilmek için bazen 80 km uçan bağırtlak kuşu. Erkek bağırtlak kuşunun göğsünde suyu tutabilecek tüyler yaratılıyor, bir nevi sünger gibi düşünün… Kuş suda çömelip bu tüylerini iyice ıslatıyor, sonra da bu suyu uçup yuvasındaki yavrularına götürüyor.

Bu yazımda sadece birkaçına yer verdiğim canlıların özellikleri bize gösteriyor ki, merhametlilerin en merhametlisi Rabbimiz, bu canlılara çöllerin bu zor koşullarında yaşayabilecekleri uygun özellikler de veriyor. Bütün diğer canlılarda olduğu gibi…

Yazımızı, Kutsal Kitabımız Kur’an’dan bir ayetle bitirelim:

“Rahmetim ise her şeyi kuşatmıştır. Fakat rahmetimi özellikle bana karşı gelmekten sakınanlara, zekâtı verenlere ve âyetlerimize iman edenlere nasip edeceğim.” (Araf Suresi, 156. ayet meali)

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!