Aklımda Bin Bir Soru

Canlılar Âlemi Çevremiz Genel Kültür

ÖRDEK GAGALI AMA ÖRDEK DEĞİL, BU NE?

Bir köstebeğin burnunda ördek gagası nasıl dururdu? Peki bu ördek gagalı köstebek yumurtlasaydı ve yumurtalardan yeni yavrular çıktıktan sonra onlara süt vererek büyütseydi? Yani hem memeli sınıfından olup hem de yumurtlayan canlılardan olsaydı? Hatta bir de ayağında içi zehir dolu bir enjektör olsa ve bu mekanizmayla kendisine kötü niyetle yaklaşanları zehirleseydi? İşte ‘ornitorenk’ adıyla anılan Avustralya’ya özgü bir hayvan bütün bu özelliklerle yaratılıyor. Adeta “Allah her türlü yaratmayı bilir” mealindeki Kuran ayetinin canlı bir örneğidir.

Avusturalya’nın Doğusunda göl ve derelere yakın bölgelerde yaşayan ornitorenkler, dünyanın en ilginç canlılarından birisi. Hayatının büyük bir kısmını suyun içinde geçiriyor. Tüm canlılarda olduğu gibi bu ilginç canlının en rahat şekilde yaşayabilmesi için her ihtiyacı yaratılıyor. Ornitorenkin ayakları ve gagası hariç bütün vücudu su geçirmez kalın bir kürkle kaplıdır. Bu kürk, kutup ayısının kürkünden bile daha gür. Kürkün yalıtkanlık özelliği çok yüksek olması sayesinde ornitorenk, çok soğuk sularda bile avlanabiliyor.

***

 

GÜLMEK FAYDALI MIDIR?

Gülme sırasında akciğerdeki bronşçukların şiddetle kasılıp açılması sonucunda akciğerde bulunan kirli hava dışarı atılır. Kirli havanın atılmasına bağlı olarak da, ciğerlere dört misli fazla oksijen alınır. Gülme sonrası insanın kendisini rahatlamış ve kuş gibi hafif hissetmesinin bir sebebi de budur.

***

 

HAYATIMIZIN KAÇ HAFTASINI TRAFİK IŞIKLARINDA BEKLEYEREK GEÇİRİRİZ?

Trafik ışığı ya da trafik lambası, yol bağlantılarında, kavşaklarda, yaya geçitlerinde ve trafiğin kontrol edilmesi gereken diğer yerlerde bulunan trafik düzenleme aracıdır. İlk trafik ışığı ülkemizde 1929’da İstanbul’a konulmuştur.

Hayatımızın ne kadarını trafik ışıklarında bekleyerek geçtiği konusu kişiden kişiye ve yaşadığı yere göre çok değişir. Fakat ortalama olarak bu çok değerli ömrümüzün iki haftası, trafik ışıklarında bekleyerek geçiyor gibi…

***

 

KELEBEKLER NE KADAR UZUN MESAFEYİ UÇABİLİRLER?

Her yıl düzenli olarak sonbaharda, Kuzeydoğu Amerika’da yaşayan kral kelebekleri yumurtlamak için Kanada’nın güneyinden Meksika’nın içlerine kadar göç ederler. Bu yolculuk 4000 km’nin üstünde bir yol demektir ve 75 günden fazla sürebilir. Kelebekler ise bu yolu katederken dümdüz bir doğru boyunca uçmazlar. Kimi zaman önlerine çıkan dağ gibi bazı engelleri aşmak zorunda oldukları için aslında çok daha fazla yol katetmiş olurlar.

***

 

HAYVANLAR UYURKEN HORLAR MI?

Bilim adamlarına göre kendi ortamlarında yaşayan hayvanlar horlamıyor. Fakat hayvanat bahçesinde kafeslerde tutulan hayvanlar uyurken horluyorlar.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!