DÜNYA DAHA KÜÇÜK OLSAYDI NE OLURDU?
Daha küçük bir dünya, daha zayıf bir yerçekimine sahip olurdu. O zaman da, dünyayı çevreleyip atmosferi meydana getiren gazlar uzay boşluğuna kaçardı. Elbette ki, atmosfersiz bir dünyada da hayat olmazdı.
Peki bunun aksi olsaydı; Dünya şimdikinden daha büyük olsaydı? Bu sefer de yerçekimi kuvveti daha da artardı. Bu da, zehirli gazların bile yeryüzünde kalmasına sebep olurdu. Demek ki dünyamız da her şey gibi, hayata en elverişli büyüklükte yaratılmış.
***
KANIMIZ NİÇİN PIHTILAŞIR?
Bir yerimiz kesildiğinde yaradan kan akmasının durması için, Allah harika bir sistem yaratmıştır. Yara yerinden kan akışının durması için kandaki materyaller görev alır. Trombosit adı verilen küçük parçacıklar ve diğer materyaller hava ile temas ettiğinde birbirlerine kenetlenirler yani pıhtılaşırlar. Böylece yara kapanır ve diğer sistemler işletilerek kabuğun altında yeni deri yaratılır. Yeni deri yaratılma süreci bittiğinde yara kabuğu da düşer.
Bir düşünsenize, Allah sadece bu sistemi bize armağan etmeseydi, en ufak yara bile ölmemize sebep olacaktı.
***
AKIL İLE ZEKA FARKLI MIDIR?
Evet. Akıl, doğru ile yanlışı ayırabilme, herhangi bir konuda düşünce yürütebilme ve görüş bildirme kabiliyetidir. İnsan olgunlaştıkça aklı gelişir.
Zekâ ise bir olayı anlamayı, kavramayı, yargılamayı ve açıklayarak çözmeyi sağlar. Genel olarak on iki yaşına kadar hızlı olan zekâ gelişimi, yirmi yaşına kadar sürer ve sonra sabit kalır.
Zekâ, insanın her türlü olay karşısında aynı yeteneği göstermesini sağlamayabilir. Mesela çok güzel şiir yazan bir insan, basit bir matematik problemini çözemeyebilir. Çünkü zekâ, ruhsal olaylara, algı ve hafıza yeteneğine, ilgilere ve eğilimlere göre farklılık gösterir.
***
GÜNEŞTE KARPUZ NASIL SOĞUTULUR?
Piknikte karpuz soğutmanın en iyi yolu, karpuzu ikiye kesip güneşe koymaktır. Çünkü Allah’ın yarattığı buharlaşma kanunu ile karpuzun yüzeyindeki su tanecikleri buharlaşmak için karpuzdan ısı alır. Böylece mevcut ısısı azalan karpuz soğumuş olur. Tıpkı elimize döktüğümüz kolonyanın buharlaşırken bizi serinletmesi gibi. Tabii karpuzun üzerindeki su tanecikleri buharlaştıktan sonra karpuzu hâlâ güneşte bırakmaya devam edersek, karpuz tekrar ısınmaya başlar.
Haydi bu soruları arkadaşlarına, çevrene sor; bakalım bilecekler mi?
Acaba ne cevaplar aldın. Yandaki barkoddan siteye bağlan ve arkadaşlarla paylaş!..
Yorum yapabilmek için giriş yapınız