Eylül 2023

post-title

Eylül 2023, 23

PDF DOSYASI

Merhaba Arkadaşlar,

Eylül ayına geldik bile. Tatil ne kadar da çabuk geçti değil mi? Sizler hayatın ve vaktin değerini bildiğiniz için, tatilinizi en güzel şekilde değerlendirdiniz. Hem eğlendiniz, hem ailenizle ve arkadaşlarınızla daha çok vakit geçirdiniz, hem de yeni pek çok şey öğrendiniz. Zaten bu dünyayı Rabbimiz bizlere bir okul gibi yaratmış. Bu hayatta öncelikle bizleri yaratan, bizlere tüm yetenek ve özelliklerimizi veren, bizleri türlü nimetleriyle yaşatan Rabbimiz olan Allah’ı tanımak için varız. 

Evet bu hayatta yapacağımız en değerli ve bize en faydalı şey, Allah’ı tanımaktır. Peki Onu nasıl tanıyacağız? Elbette yaptıklarından ve yarattıklarından… Mesela şöyle düşünün; size bir hediye veren birisi, size değer verdiğini, sizi sevdiğini gösteriyordur. İşte Allah’ı tanımak için Onun bize verdiği hediyeleri fark etmemiz gerekir. Bizi yok iken yarattı, hem de yaşayabileceğimiz güzel bir dünyada… Başka; bize akıl, sevgi, şefkat, anlayış gibi sayısız duygular verdi… Başka; sadece bize ait olan özellikler verdi: bize özel bir yüz, yalnızca bizim olan parmak izi, dünyayı görebilecek gözler, kulaklar ve daha nicesi… Hepsini bize armağan eden Rabbimiz olan Allah’ı işte böyle, bize olan sayısız hediyelerini ve yarattığı, çiçeğinden hayvanlarına, bulutundan dağlarına, yıldızlarına kadar harika eserlerini görerek, inceleyerek ve anlayarak tanıyabiliriz.

Zaten bir sanatkârı ve onun sanatındaki büyüklüğünü de eserlerine bakarak anlarız öyle değil mi? Mesela yaptığı eserlere bakarak Mimar Sinan’ın farkını ve sanatındaki büyüklüğünü anlarız. İşte şu sanatlı eserlerle dolu kâinatı ve tüm sanatkârları yaratan Allah’ı da eserlerine ve işlerine bakarak tanıyabiliriz. 

Ama bir şartla: Baktığımızda Allah adına bakmalıyız ki, o şeyin Allah’a dair anlattıklarını anlayabilelim. Yoksa mesela, aynada gözümüze baktığımızda kendi kendine olmuş nazarıyla bakarsak, bu bakış bomboş ve bize hiçbir faydası olmayan bir bakış olur. Oysa, “Allah’ım bana sağlıklı gözler vermişsin, görebiliyorum, sevdiklerime ulaşıyor, zararlı şeylerden uzaklaşıyorum, bana gözler verdiğin ve her an gördürdüğün için sana şükürler ediyorum” desek hem Rabbimizin bize olan sevgisini hissedip mutlu bir insan olacağız, hem de bu bakış bizi, dünya ve ahiret başarıları için motive edecek…

Şimdi sizleri eylül sayımızla baş başa bırakırken, bu sayımızın hazırlığında emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. 

Allah’a emanet olun arkadaşlar.

 

— Aslınur Bahar

Dergideki Yazılar