Mirketler Gibi / Tatil Öyküsü

Canlılar Âlemi Kültür Edebiyat Çevremiz Genel Kültür

Ali ve Ayşe tatilde, İstanbul’a dayılarına gitmişlerdi. 

Topkapı Sarayı’nı, Ayasofya Camii’ni ziyaret etmeyi ve Boğaz turu yapmayı çok istiyorlardı. 

Dayıları ve kuzenleri Selma, Serra ve Saliha ile birlikte vapura bindiler. İstanbul Boğazı gerçekten çok güzeldi, denize, havasına hayran kaldılar. 

Vapurdan inince şimdiye kadar hiç görmedikleri bir kalabalıkla karşılaştılar. Dayıları da beş çocukla tedirgin olmuştu ve onlara el ele tutuşmalarını ve ayrılmamalarını söyledi. “Mirketleri biliyor musunuz? Onlar gibi bir ve beraber hareket edin.” dedi. 

Ayşe şimdiye kadar hiç duymadığı bu hayvanları merak etti. Nasıl hayvanlardı bu mirketler? Neye benzerlerdi?.. Hep bir ve beraber, grup halinde hareket ederlerdi demek ki…

Onlar da aynen mirketler gibi birbirlerinden ayrılmadılar. El ele tutuşup doğruca Topkapı Sarayı’na gittiler, orada Kutsal Emanetleri ziyaret ettiler. Peygamber Efendimizin bazı eşyalarını ve başka peygamberlere ait eşyaları görmek onları çok heyecanlandırdı… Ardından Ayasofya Camii’ni ziyaret ettiler, orada namazlarını kıldılar. Daha sonra da Gülhane Parkı’nı ve içindeki hayvanat bahçesini gezdiler. 

Oradaki hayvanları merak ve hayranlıkla incelediler. Allah her canlıya ne kadar ilginç özellikler vermişti. Buraya geldiklerine de çok sevindiler. Ayşe bir yandan mirketleri aradı fakat onlar yoktu.

Ve akşam olmuştu. Eve döndüler. Ayşe yemek sonrası dinlenirken dayısına mirketleri sordu. 

Dayısı da onlar hakkında ilk defa duyduğu şeyler anlattı: Mirketler çölde yaşarlar, yerin altında kazdıkları uzun ve dolambaçlı tünellerde yaşarlar. Bu tünellerin pek çok girişleri vardır. Allah (celle celalühü), mirketlere korunaklı yuvalar inşa edecek yetenekler verir, onlar da kendilerini hem sıcaktan hem avcılardan koruyan tünel ağları yaparlar. Buralarda bebeklerini de güven içinde yetiştirirler. 

Bebek mirketler anne sütü ile beslenirler. Anne babaları avlanmaya gidince, onlara komşu mirketler bakarlar. 

Mirketlerin boyları 30 cm civarındadır. 10-14 yıl kadar yaşarlar. 

Mirketler çok sosyal hayvanlardır. Tehlikeli durumlarda iki ayaklarının üzerinde durup etrafı kontrol ederler. Toplu olarak yaşarlar ve toplu olarak hareket ederler. Her zaman içlerinden birisi nöbetçi olur. Bir tehlike anında özel sesler çıkararak diğerlerini uyarır. Tehlikelere karşı sırayla nöbet tutarlar. Sürekli olarak tetiktedirler. Çünkü sadece yerden değil, uçan yırtıcılar da onları avlayabilir. 

Biliyor musunuz çocuklar, mirketlerin benim en çok hoşuma giden özellikleri onların yüzleridir. Allah, mirketlere sanki hep tebessüm eder bir yüz ifadesi vermiştir. 

İşte şimdi aklıma gelenler böyle. Duyduğunuz gibi onların hayatından öğreneceğimiz çok şey var çocuklar… 

Çocuklar mirketleri tanımaktan mutlu olmuşlardı. Ayşe kardeşlerine dönerek, “Bakın biz de mirketler gibi bir ve beraber olursak ve yardımlaşırsak bize kimse zarar veremez.” deyince Ali, “Vapurdan inince mirketler gibi yapmıştık ya, kaybolmadık çok şükür” dedi. Hepsi gülüştüler…

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!