Böcek-savar Değil, Böcek-sever Olalım!

Canlılar Âlemi

Böcekler yeryüzünün en yaygın hayvanlarıdır. Her biri birer sanat harikası olarak yaratılan rengârenk kelebeklerden vızıldayan sivrisineklere, cırcır böceklerinden çekirgelere,  yusufçuklardan kızböceklerine, bal arılarından yaban arılarına ve hatta karıncalara kadar hepsi birer böcek türüdür. 

Koruyucu Kalkan “Kitin”

Rabbimiz böceklerin vücutlarını kitin denilen sert bir örtü ile kaplamıştır. Bu örtü bazı böceklerde mesela çöl böceklerinde öylesine sertleştirilmiştir ki, camı kesen elmas bıçak ile de kesilemez. Böceklerin vücut örtüsü onları su kayıplarına ve dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korumak için böyle yaratılır.

 

Enva-i Çeşit Böcek

Dünyamızda, bilinen bütün canlı türlerinin yarısından fazlası böcek türleridir. Bilim adamları tarafından keşfedilmeyi bekleyen milyonlarca böcek türü vardır. Böcekler dünyanın her tarafında ve her türlü ortamlarda yaşayacak şekilde yaratılırlar ve ekolojik denge için her birinin görevi önemlidir.

 

Üç Bölümden Yapılırlar

Böceklerin vücudu; Allah tarafından baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölümlü olarak yaratılmıştır. 

Vücudun ilk kısmı olan baş bölgesinde beyin, bir çift anten, bir çift bileşik göz ve ağız bulunur. Antenler ve bileşik gözler beyinle irtibatlı olup, duyuları ve çevrelerinde olup biteni algılamaya yarayan organlar olarak iş görürler. 

 

Koku Alan Antenler

Böcekler, antenleriyle havadaki kokuları algılayabilirler, hatta bazıları yollarını ve eşlerini bulmak için antenlerini kullanabilirler. Mesela erkek bir sivrisinek, antenleri vasıtasıyla yaklaşık olarak 400 m mesafedeki dişi sivrisineğin kanat çırpma sesini işitebilecek kabiliyette yaratılmıştır. 

 

 

360 Derecelik Görüş Açısı 

Böceklere verilen bileşik gözler, ommatidyum denilen ve her biri altıgen biçiminde yaratılan 28.000 parçadan yapılmıştır. Bu sayede böceklerin gözleri 360 derecelik bir görüş açısına sahip olurlar. Böylece avlarını kolayca tanıyabilir ve düşmanlarından kaçabilirler. İnsana ise 180 derecelik görüş açısı verilmiştir. 

 

Yemeğe Göre Ağız Yapısı

Rabbimiz herbir böceğe beslenme şekillerine en uygun ağız yapısı vermiştir. Mesela orman perisi yaprakları çiğneyerek beslenir, kelebeklerin ağızları ise çiçeklerden bal özü denilen nektarı içmeye uygun olarak pipet gibi yaratılmıştır. Dişi sivrisineğin ağzı insan derisini delip, damarlardan kan emecek şekilde yaratılmıştır. Üstelik kan emerken kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir maddeyi salgılama özelliği de verilmiştir. Aynı sivrisinek insan derisini delmeden önce anestezik (uyuşturan) bir madde salgılama özelliğinde yaratılmıştır. Bu sayede deriyi delerken hiçbir ağrı hissetmeyiz. Acaba sivrisineğe böylesine mükemmel donanımları kim vermiş ve bu maharetleri kim öğretmiş olabilir? Allah öğretmiştir dediğinizi duyar gibi oluyorum. 

 

İkinci Kısım Göğüs

Böceklerin vücudunda baştan sonraki bölüm göğüs olarak isimlendirilir. Göğüs kısmında üç çift yani altı tane eklemli bacakları ve çoğunlukla da bir ya da iki çift de kanatları bulunur. Erişkin böceklerin birçoğu kanatlı olarak yaratılmıştır ve birçok böcek türüne uçma yeteneği verilmiştir. Ancak bazı böceklere mesela bit ve pirelere kanat verilmemiştir ama onlara da zıplama yeteneği verilmiştir. Bu özellikleri ile kolayca yer değiştirebilirler, besin kaynaklarına ulaşabilirler, ailelerini bulabilirler ve düşmanlarından kaçarak korunabilirler.  

 

Çok Faydalı Bacaklar 

Bacaklar, çeşitli böcek gruplarında farklı fonksiyonları gerçekleştirecek şekilde düzenlenmiştir. Mesela, Peygamberdevelerinin ön bacakları avını yakalamak için, bal arılarının yürüme bacağı polen toplamak için, sularda yaşayan böceklerde ise yüzmeye elverişli kürek biçiminde yaratılmıştır. Bir başka ifade ile Allah, böceğin yaşadığı ortamda neye ihtiyacı varsa o şekilde bacaklar verilmiştir. 

 

Karın Bölgesi

Böceklerde vücudun son kısmı ise karın olarak adlandırılır. Karın bölgesinde sindirim ve üreme organları bulunur.

Arılar ve benzeri böcek türleri çok faydalı işler için yaratılırlar. Ekinleri tozlaştırarak meyvelerin yaratılmasında görev alırlar ve tarım zararlılarını öldürerek çiftçilere yardımcı olurlar. Bal arıları, bal için çiçeklerden bal özleri ve polen toplarken, ağaçların ve çiçeklerin tozlaşmasında eşsiz rol oynarlar ve bu yönüyle adeta biyolojik çeşitliliğin korunmasında görevlidirler. 

 

  

Obur Kırmızı Orman Karıncaları

Bilim adamları kırmızı orman karıncalarının 1500 hektarlık bir alanda bir yıl içerisinde 56 ton zararlı böcek tükettiğini hesaplanmıştır.

 

Her Böcek Eşsiz Bir Sanat Eseridir

Sonsuz rahmeti, ilmi ve kudretiyle her şeyi kuşatan Allah tarafından yeryüzünde her biri birer sanat harikası olarak yaratılan böceklerin eşsiz güzellikleri ve görevleri vardır. Bu sebeple böceklere zarar vermeyelim. İnsanlığın devamı için onları koruyalım.

 

Kaynaklar:

Solak, K. (2000). Omurgasız hayvanlar ders notları (Basılmamış)

Miller, S., Harley, J. (2001). Miller−Harley: Zoology, Fifth edition. The McGraw−Hill Companies, 540pp.

Mills, D. (2019). Canlılar Kitabı, Yeryüzündeki Yaşamın Görsel Ansiklopedisi. Çeviri: Karahisar Turan, S. Tübitak Popüler Bilim Kitapları. 304 s.

 

Yorum Ekle

Böcek-savar değil, böcek-sever olalım!

Böcekler insana faydalı işler yaparken, çoğu insan onları yok etmek istiyor. Oysa böcekler olmasa, dünyada hayat olmaz. Haydi çevrende gördüğün bir böceği incele ve onunla ilgili bilgileri yaz ve siteye yükle… Böcek arkadaşlarını korumaya katkı yap!..

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!