En Çalışkan Böcek: Arılar

Canlılar Âlemi Fotoğraf Çevremiz Sağlık Bilim Genel Kültür

 

Arkadaşlar bildiğiniz gibi arılar, çiçekten çiçeğe uçan sevimli böceklerdir. Elbette Allah onları sadece çiçekten çiçeğe uçsunlar diye yaratmıyor. Onlar bu hareketleriyle kovanlarına taşımak için nektar ve polen topluyorlar. Sonra da Allah, o nefis balları onların elleriyle soframıza gönderiyor. 

Ama arıların bu tatlı işleri sadece bal üretmek değil. Onların çok önemli başka bir işleri de bitkilerin çiçeklerini gezerken onların döllenmelerini sağlamaları, yani meyve yaratılması için tozlaşmayı gerçekleştirmeleri. İşte bu sayede bitkilerin üremeleri, yani hayatları devam etmektedir. Demek ki, arılara çok özen göstermeliyiz. Çünkü onlar bilmese, bizler farkında olmasak da Allah, arılara çok önemli görevler yaptırıyor. 

 

İşte Arıların Bazı Faydaları:

1- Yediğimiz bitkilerin dörtte üçünü arıların tozlaşması sayesinde elde edilmektedir. 

2- Dünya çapında arıların ekonomiye çok büyük katkı sağlarlar. Yani pek çok insan arılar sayesinde geçimini sağlar.

3- Tarım ürünlerinin arılar tarafından tozlaştırılması yalnızca verimi artırmakla kalmaz aynı zamanda meyve kalitesini de yükseltir. Örneğin arılar tarafından tozlaştırılmış çilekler daha dayanıklıdır, daha az şekil bozukluğuna sahiptir ve daha yüksek ticari değerleri olur. 

4- Kakao, vanilya, badem ve çarkıfelek gibi kültür bitkilerinin yetişmesi tamamen arılar tarafından yapılacak tozlaşmaya bağlıdır. Arılar olmazsa bu bitkiler olmaz.

 

ETKİNLİK: Evde ve arkadaşlarına arıların bildikleri bir faydasını söylemelerini iste. Sonra sen de diğer faydalarını onlara anlat. Böylece herkes arıları koruma bilinci kazansın…

 

Arılar Neler Yaparlar?

- İşçi arı her gün, bin ve iki bin tane çiçeği gezerek nektar toplar. Sabah hangi bitkiyle başladı ise tüm gün aynı bitki türünden nektar toplar.

- İşçi arı kovandan dışarı çıktığında 30-45 dakika arası uçar; günde 10-12 defa kovandan uçar.

- İşçi arı bitkilerden 35-50 mg arası nektarı kovana taşır ve başka bir görevli arıya aktarır.

- Allah işte o çok sevdiğimiz balı bu arının bedeninde yaratır. İşçi arının taşıdığı nektar, kıvamlı ve besleyici bir besin olur.

- Sadece 1 kg bal üretimi için arılar 80 bin nektar seferi yaparlar. Her sefer için ortalama 3 km uçarlar. Yani 1 kilo bal için 240 bin kilometre uçmuş olurlar. 

Bu ne demek biliyor musunuz arkadaşlar? Bizim 1 kilo bal yememiz için arılar dünyanın çevresinde 6 tur atmış olurlar.

Şimdi bir düşünelim; bizi tanımayan, bize faydalı olmak gibi bir amacı olmayan arılar, bu kadar zahmetli işleri elbette bizi sevdikleri için falan yapmıyorlar? Demek ki, bizi seven Allah, bizim için arıları sevk edip çalıştırıyor.

Öyleyse hadi şimdi, bize böyle tatlı nimetler vererek sevdiğini gösteren Rabbimize şükürler edelim. 

 

ETKİNLİK: Sen de Allah’ın sana verdiği herhangi bir nimetini, hediyesini ve Ona bu armağanı için teşekkürünü yaz.

 

Arılara Korumalıyız

Arkadaşlar, her canlıda olduğu gibi arıların da yaşamlarını etkileyen, hatta ölümlerine sebep olan olumsuz şeyler vardır. 

Bu zararlıların başında insanların kullandığı tarım ilaçları gelmektedir. Bu ilaçlar, havaya, suya, toprağa ve bitkilere bulaşır, buradan arılara geçer, kovana taşınır. Pek çok zarara, arı ölümlerine neden olur.

Bunun dışında çevreye verdiğimiz zararlar arıları da olumsuz etkiler.

İklim değişikliği de bitkileri ve dolayısıyla arıları kötü yönde etkiler.

İşte bu sebeplerden dolayı, Allah’ın bizim için güzel ve tertemiz yaptığı bu dünyayı kirletecek her şeyden uzak durmalıyız. Başta su kullanımı olmak üzere israftan kaçınmalıyız. Ve çevremizi, kaynaklarımızı kirletmemeye özen göstermeliyiz.

 

***

 

BaI Arısı: Vücudu tüylerle kaplı, 6 bacağı, 2 çift kanadı ve 5 gözü bulunan canlı. Bal arısı, çiçeklerin tozlaşmasında görev alır, bal, arısütü, polen ve propolis gibi ürünlerin yaratılmasında görev alır.

Ana Arı: Arı ailesinde yönetimde ve üremede görevli, günde 2.000 adede kadar yumurta bırakan birey.

Anten: Arıların havadaki kokuları ve titreşimleri algılamasını sağlayan, başlarının üzerinde bulunan 2 adet iletişim organları. 

Arısütü: Ana arının ve genç yavru arıların beslenmesi amacıyla bakıcı işçi arıların yutak bezlerinden salgılanan besleyici değeri çok yüksek besin maddesi.

Bal: Bal arılarının çiçeklerdeki nektarı topladıktan sonra, vücutlarındaki çeşitli enzimlerle işlenerek yaratılan ve arıların petek gözlerine depoladıkları tatlı besin. 

Balmumu: Kolonide petek yapımında kullanılmak üzere 13-18 günlük işçi bal arıları tarafından karın halkalarının alt kısmında bulunan salgı bezlerinde üretilen, yağlı ve yumuşak bir madde. 

İşçi Arı: Koloniyi büyütmek amacıyla yumurtlama dışında kolonideki yavru bakımı, petek yapma, savunma gibi tüm işleri yapan dişi bal arısı.

Koloni: Bir ana arı, onlarca erkek arı ve on binlerce işçi arıdan oluşan, kendi aralarında organize olarak iş bölümü yapmış şekilde yaşayan bal arısı ailesi. 

Kovan: Bal arısı kolonisinin sağlıklı ve güvenli olarak yaşayabileceği ağaç kovuğu ve kaya oyuğuna benzetilerek çoğunlukla sepetten ve ahşaptan yapılmış yaşam ortamı. 

Nektar: Çiçeklerde bal arılarını cezbeden, çeşitli kısımlarından salgılanan tatlı sıvı. Nektar, balın hammaddesidir. 

Oğul Verme: Eski ana arı ile bir kısım ergin işçi bal arısının, koloniyi terk ederek başka bir yerde koloni oluşturması. Böylece bal arısı kolonilerinin soyu devam etmiş olur. 

Petek: Bal mumundan yapılan ve bal arısı kolonisinin tüm hayat faaliyetlerinin üzerinde gerçekleştiği yer. 

Petek Gözü: Peteğin üzerinde bulunan, çeşitli büyüklüklere sahip yavru yetiştirme ve besin biriktirme alanı.

Polen: Bitkilerin erkek üreme hücresi olup, bal arılarının protein gereksinimini gidermek amacıyla topladıkları besin maddesi.

 

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Haydi sen de arılarla ilgili bir bilgi ya da bir resim paylaş. Çevrende hiç arı kovanı var mı? Arkadaşlara arı kovanını anlat.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!