Kutuplarda Hayat

Kutuplarda yaşasaydınız nelerle karşılaşırdınız? Soğuk olmasının dışında aslında fazla bir şey de bilmeyiz… Haydi bu yazımızda da kutup bölgelerinde yaşayan hayvanlardan söz edelim arkadaşlar.

Kutuplar bol kar yağışlı ve buzlu bölgeler. Sık sık kar fırtınaları oluyor. Duymuşsunuzdur; kutuplarda yaşayan insanlar da var, onlara Eskimo deniliyor. Buzdan yaptıkları evlerde yaşayan Eskimolar, en çok da balıkla besleniyorlar. Balıkları, suyun üstündeki buzda açtıkları deliklerden avlıyorlar.

Arkadaşlar, burada  aklınıza şöyle bir soru gelebilir: Buzlu sularda yaşayan bu balıklar acaba neden donmuyorlar?

Bunun bir sebebi bütün sıvıların aksine, Allah’ın suya verdiği bir özellik. Tüm sıvılar alttan donarken, su üstten donmaya başlar. Böylece suyun üstü buz tutar, altta canlılar hayatına devam eder; aksi olsaydı canlılar sularda yaşayamazdı. Balıkların donmamasının diğer bir sebebi de Allah’ın balıklarda yarattığı bir özellik. Balıklara ilginç özelliği olan bir gen veriliyor. (Hücredeki kromozomlarda bulunan ve canlının özelliklerinin şifrelendiği yapılara gen adı veriliyor.) Bu gen ile üretilen proteinle balıklar, -20 dereceye kadar soğukta bile donmaktan korunuyor. Bizim arabalarda kullandığımız antifrizi düşünün, aynı işi yapıyor. Araçlara antifrizi biz koyuyoruz yoksa kışın donar ve çalışmaz; peki soğuk sularda canlıları donmaktan kurtaran bu maddeyi, hem de onların vücudunda üreterek bu canlıları koruyan kim? Cevabı biliyorsunuz.

Haydi şimdi Rabbimize yarattığı bütün nimetleri ve güzellikleri için teşekkür edelim: Elhamdülillahi Rabbi’l-Âlemin.

Kendi vücut ısısından çok daha soğuk yerlerde yaşayabilmek için canlıların iki silahı var: Biri vücut ısılarını ayarlamaları, diğeri de kürkleri. Kutup bölgesinde yaşayan bir canlının kürkü, sıcak bölgelerde yaşayan bir canlıdan on kat daha fazla koruyucu olmak zorunda.

Mesela kutup ayılarının da çok kalın kürkleri var. Ayrıca derilerinin altındaki 10 cm’lik yağ tabakası onları soğuktan koruyor. Kutup ayılarının geniş, düz, tüylü pençeleri de var ve ayak tabanlarına verilen özellik sayesinde, buzda çok hızlı koşabiliyorlar. Buzlu sularda saatte 10 km kadar hızla, 2000 km uzağa kadar yüzebiliyorlar. Ayrıca kutup ayıları, güçlü koku alma yetenekleri sayesinde 1 metreden daha kalın bir kar tabakası altındaki fokun kokusunu algılayabiliyorlar. Allah ayrıca bu canlılar için özel bir ‘güneş gözlüğü’ yaratmış. Çünkü her yer bembeyaz olunca aşırı ışık görmeyi engeller. Gözlerinde zar gibi bir göz kapağı daha var ve bu kapak onları kar körlüğünden koruyor.

Fok balıklarına gelirsek, onlar hayatlarının çoğunu suda geçirdikleri halde suda da buzda da üşümekten korunuyorlar. Bunun sebebi de kürkleri ve vücutlarında yağ depolamaları. Fok yavruları, vücutları bebek yağıyla kaplı olarak doğuyorlar. Bu yağ sayesinde hiç üşümüyorlar. Anne fok, yavrusuna doğar doğmaz bir tanışma öpücüğü veriyor ve bu öpücük sayesinde yavrusunu kokusundan tanıyan anne fok, onu diğer foklarla karıştırmıyor.

Sevimli penguenler Güney Kutup Bölgesi’nde yaşıyorlar. Bu tonton canlıların vücutlarının sıcaklığı +40 derece, bulundukları yerdeki sıcaklık ise -40 derecedir. Ama penguenler, 80 derecelik bir sıcaklık farkına dayanabiliyorlar. Penguenin derisinin altındaki kalın yağ tabakası, onları hep sıcak tutuyor.

Penguenler aslında kuş türüdürler ama uçamıyorlar. Ayakkabıları da yok ama buzda hiç kayıp düşmüyorlar. Buz üzerinde gruplar halinde yaşayan penguenler birbirlerini seslerinden tanıyorlar. Bir penguenin 400 bin penguenin arasından kendi yakınının sesini ayırt edebilme özelliği çok ilginç değil mi? 

Bu canlıların birbirinden farklı ilginç özellikleri, bize Allah’ın sonsuz sanatını, ilmini ve yaratmasındaki eşsizliği gösteriyor sevgili arkadaşlar. Yazımızı dünya ve ahiretimiz için kılavuzumuz olan Kur’an’dan bir âyet ile bitirelim:

“Allah, her canlıyı sudan yarattı. İşte bunlardan kimi karnı üzerinde yürümekte, kimi iki ayağı üzerinde yürümekte, kimi de dört (ayağı) üzerinde yürümektedir. Allah, dilediğini yaratır. Hiç şüphesiz Allah, her şeye güç yetirendir.” (Nur Suresi, 45)

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!