Huylu Huyundan Vazgeçmez / Atasözü Öyküsü

Bir akrep, gölün kıyısına gelip karşı tarafa geçmek için kurbağaya yalvarmış:

“Ne olur? Sen yüzme biliyorsun, ben bilmiyorum. Sevaba girersin, beni sırtına al da gölden karşı tarafa geçiriver!” demiş.

Kurbağa da “bir hayrım olsun” deyip akrebi sırtına almış, yüzmeye başlamış. Gölün ortalarına vardıkları zaman, akrep kıpırdamaya başlamış, kurbağaya, “Ben seni sokacağım!” demiş.

Kurbağa şaşırmış, “Nasıl olur? Ben sana iyilik yaptım, sırtıma aldım, karşıya geçiriyorum...” deyince akrep, “Ne yapayım, duramam; benim huyum bu!” demiş.

Kurbağa da “Ya öyle mi, bu da benim huyum” diyerek suya dalmış ve kendini sokturmadan akrepten uzaklaşmış, o da nankörlüğünün cezasını bulmuş ve boğulmuş.

•••

Bu atasözünü, fena huylular, “ben böyleyim, huyum bu” anlamında kendilerini değiştirmemek ve yaptıklarına bahane olarak öne sürerler. Ayrıca, huysuz birinden daima kötülük gelebileceği ve tedbirli olmak gerektiği anlamında uyarmak için kullanılır.

***

***

Akrepler insanları neden sokar? 

Akrepler, zehirli iğneleri olan tehlikeli canılardır. Asıl avları, hamam böceği, çekirge, ufak kertenkele gibi canlılardır. İnsanı, ya avlarının peşinde koşarken yanlışlıkla sokarlar ya da eğer üstüne basılmışsa tehlike hissedip kendini korumak için sokabilirler.

***

Yorum Ekle

Haydi bu deyim ile ilgili gözlemlerini yaz ve arkadaşlarınla, yakınlarınla paylaş.

Unutma! En çok beğeni alırsan, senin yorumun en üstte olur.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!