Hangi Sahabiye Benziyorsun? / Haydi Testi Çöz

Düşünce Yorum İslamiyet Kültür Edebiyat

Merhaba sevgili arkadaşımm,

Biliyor musun sen bu satırları okurken ben mübarek bir belde de; Mekke’de olacağım inşallah. O yüzden hep Peygamber Efendimizi ve arkadaşlarını düşünüyorum bu aralar. Sonra diyorum ki kendime; acaba onlara benziyor muyum? Veya hangi huylarım benziyor, daha fazla benzemek için neler yapabilirim… Düşünüp duruyorum işte. En iyisi seninle beraber şu testi ben de çözeyim. Hadi başlayalım o zamann!

 

1) Tatilde anneannenin yanına otobüsle gidiyorsun. Yaklaşık 8-9 saatlik bir yolculuk ve otobüsünüzün kliması çalışmıyor!

A) Biraz sıcağa sabretmem gerekiyor. Hatta sabrederken sıkıntıda olan Müslüman kardeşlerime dua edebilirim.

B) Bilet alırken bu konuyu konuşmuştuk. Bu şekilde tüm yolcular çok zorlanacak. Otobüs firmasını arayıp bilgi alayım.

C) Uzun yolculuklarda ortamın havadar olması sağlık açısından önemli. Sıcaklık artarsa hastalıkların yayılması da hızlanıyor. Bir çözüm bulmak gerek.

D) Şoföre sorayım klimayı. Ama sorarken kibar olmaya çalışayım, şoför de kendisini mahcup hissetmesin. Onun için de zor.

 

2) Arkadaşımın evine misafirliğe gittik. Odasında oynayacaktık ama odası çok dağınık, havasız ve kirli kokuyor!

A) Uzun zamandır temizlememiş gibi görünüyor. Bu durum en çok kendisine zarar verir.

B) Arkadaşıma dürüst olup, duygularımı söylemeliyim. Hem ben kendimi ifade etmiş olurum, hem de arkadaşım için iyi olur.

C) Odasını toplamıyor ve temizlemiyor. Kafasına taktığı bir derdi olabilir. Bazen duygularımız o kadar yoğun olur ki sosyal ortamımızı takip edemez, düzenleyemeyiz.

D) Ben oturma odasına geçeyim en iyisi. Arkadaşım odası dağınık olduğu için benden çekinebilir.

 

3) Yazın katıldığım kursta benim yaptığım resim birinci seçildiii!

A) Diğer arkadaşların da çok güzel çalışmaları vardı. Onları tebrik edeyim.

B) Doğrusunu söylemek gerekirse bu çalışma pek içime sinmemişti. Şimdi ödül alıyor olmak garip geliyor.

C) Resmi yaparken hayalen içine girdiğimi, içinde gezindiğimi hissettim. Heyecan vericiydi. Böyle durumlarda insanı ödül almak değil, sevdiği işi yapıyor olmak mutlu ediyor.

D) Kendi bakış açılarıyla en güzel olarak değerlendirdikleri resmi ödüllendiriyorlar. Herkesin içinde tek ödül alan olmak beni çok da mutlu etmiyor.

 

4) Kardeşinin de içlerinde olduğu bir çocuk grubu, sokakta birkaç çocuğa zorbalık yapmış.

A) Zorbalık yapan kardeşim de olsa acımam!

B) Hemen meselenin aslını öğrenmeliyim.

C) Zorbalık yapan çocukların en çok kendilerinin yardıma muhtaç olduğunu söylerler. Kardeşimde eksik bıraktığımız bir şeyler olmalı…

D) Ah kardeşim, kimlerle arkadaşlık yapıyorsun? Arkadaş seçimi konusunda seninle daha ayrıntılı konuşmamız gerekiyor.

 

5) Bu yaz senin için bereketli geçiyor. Katıldığın yarışma için yazdığın şiir derece almış! Ama sen o şiiri babanın hatıra defterinden yararlanarak yazmıştın…

A) O şiirin dereceye gireceğini hiç düşünmemiştim. Yarışmada yaş sınırı var mıydı acaba? Yazar olarak babamın adını da ekletmeliyim.

B) Babamın defterinden yararlandığımı mutlaka söylemeliyim. Gerekirse diskalifiye olayım!

C) Önemli olan şiirimin dereceye girmesi değil, babamın notlarını şiirsel bir bakışla yorumlamış olmam. Farklı bir tecrübeydi.

D) Ah, canım babam. Ne kadar gururlanacak kim bilir. Gidip ona şiirimi söyleyeyim.

 

Şimdi sonuçlara bakalımm:

A şıkkı 2 veya 2’den fazlaysa; Hz. Ömer’e benziyorsun sevgili arkadaşım! Faruk lâkabı da var Hz. Ömer’in. Hak ile bâtılı ayıran manasında. Adalet vasfını onda çok parlak şekilde görüyoruz.

 

B şıkkı 2 veya 2’den fazlaysa; Hz. Ebu Bekir’e benziyorsun. Doğruluğu ile sıddık oluşuyla Efendimizin en yakını, Hicret arkadaşı... İlk Müslümanlardan, sorgusuz sualsiz direkt iman ettiğini anlatırlar hep.

 

C şıkkı 2 veya 2’den fazlaysa; Hz. Ali’ye benziyorsun. ‘Ben ilmin şehriyim, Ali ise kapısıdır.’ buyurur Efendimiz, Hz. Ali için. İlk Müslüman çocuk olduğunu da biliyor olmalısın.

 

D şıkkı 2 veya 2’den fazlaysa; Hz. Osman’a benziyorsun dostum! Hz. Osman haya sahibiydi. Öyle güzel bir haya duygusuna sahipti ki; melekler dahi ona saygı duyardı. Efendimiz onu gördüğü zaman oturuşunu düzeltirdi.

 

Benzediğin sahabi efendimizin hayatını daha ayrıntılı araştırabilirsin arkadaşım. Böylece başka hangi açılardan benzediğini bulursun. Hatta daha çok benzemek için çaba da harcayabilirsin.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!