Yaz Aylarının Sevimli Ötücü Kuşu: Kızılgerdan

Renkli ve zarif görünümüyle dikkatimizi çeken Kızılgerdan, o güzel sesiyle de dinleyenlerini neşelendirir. Kızılgerdanlar, Türkiye'de sıkça rastladığımız göçmen kuş türlerinden biridir. Erkeklerinin parlak turuncu göğüsleri, siyah beyaz ve soluk kahverengi tüyleri ile dikkat çeken bu kuşlar, Allah’ın etkileyici eserlerinden minik birer örnektir.

Arkadaşlar, size bir sürpriz de hazırlamak istedim ve sabah namazı vaktinde evimizin yakınlarındaki bir ağaçlık alanda çok güzel öten kuşun sesini kaydettim. Fakat o öten kuşu göremesem ve bir Kızılgerdan mı olduğunu tam anlayamasam da sizlerle paylaşmak istedim. Bu harika ses kaydını bu sayfadaki kare barkodundan okutup dinleyebilirsiniz. Sizler de bulunduğunuz yerlerde ötücü kuşları araştırabilirsiniz. Belki de şarkılarına hayran kalacağınız bir Kızılgerdanı görüp sesini kaydedebilirsiniz. Her şeyi pek çok güzelliklerle yaratan Allah (celle celalühü) bu kuşlara de sevimli bir görünüş ve böyle melodilerle şakıma yeteneği veriyor. 

Haydi şimdi, Kızılgerdanları birlikte daha yakından keşfedelim.

 

Kızılgerdan Kuşunu Tanıyalım

Kızılgerdanlar renkli ve zarif kuşlardır. Güzel sesiyle söylediği şarkılarla dikkatleri çekerler. Kızılgerdanlar, Türkiye’de sıkça rastladığımız göçmen kuş türlerindendir. Bilimsel adı phoenicurus phoenicurus olan bu kuşların erkekleri, parlak turuncu göğüsleri, siyah beyaz ve soluk kahverengi tüyleri ile dikkat çekerler.

Kızılgerdanlar genellikle ormanlık alanlarda, çalılıklarda, parklarda ve bahçelerde yaşarlar. Türkiye’de Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak görülürler. 

Kızılgerdan kuşu özellikleri arasında renkleri dikkat çeker. 

Kızılgerdan kuşları, sırt kısmında kahve tüyleri bulunan ve boyun ve göğüs kısmında parlak kızıl, kırmızı ve turuncuya çalan renkleri ile bilinirler. Genellikle ortalama 14 cm uzunlukta olurlar. Bazı bölgelerde boyları, 12 cm de olabilir. Oldukça hareketli ve ürkek bir hali vardır ama insanlara yakın bölgelerde yaşayan bir kuş türüdür.

 

Yazın Türkiye’de, Kışın Afrika’da

Kızılgerdanlar göçmen kuşlardır ve Türkiye'de bahar ve yaz aylarında göçmen olarak bulunurlar. Kış aylarını ise Afrika kıtasında geçirirler ve bahar aylarında tekrar Türkiye’ye dönerler. Yani neresi daha sıcaksa oraya göçerler. 

Bizler yaşadığımız şehirde bile kaybolabilirken, bu küçük kuşlar koca kıtaları nasıl aşarlar, kaybolmadan gidecekleri yeri nasıl bilirler ve bulurlar diye insanın aklına geliyor. İşte buna sevk-i ilahi diyoruz, yani bu işi Allah’ın sevk etmesi, yönlendirmesi ile başarıyorlar. Bazı insanların buna ne olduğu belli olmayan içgüdü diye bir isim takarlar. İçgüdü diye bir şey yoktur aslında. Hayvanı içinden ne güdecek ki?.. Tüm canlılar, Allah’ın gütmesiyle, öğretmesiyle yollarını buluyorlar. 

Zaten dünyadaki tüm canlıları bir düşünün, hepsi de akılsız, şuursuz, ne kendilerini, ne dünyayı biliyorlar… Bu canlılara Allah öğretmese, yardım etmese kim yardım edebilir, kim onlara yol gösterebilir değil mi? Bizim dışımızda akıllı, şuurlu canlı yok ki onlara ihtiyaçları olan bilgileri öğretsin; bizler de onlara öğretemediğimize göre, bütün bu yardımları, göçlere sevk etmeleri hep Allah yapıyor. 

Her şeyi yaratan ve idare eden Allah, canlıları yönlendirmese her canlının hayatı alt üst olur, yaşayamazlar. Mesela göç zamanı geldiğinde farklı şehirlerdeki tüm göçmen kuşlar aynı zamanda göçe başlıyorlar. Bunların kendi aralarında haberleşmeleri de söz konusu olmadığına göre, birisi onları sevk edip yönlendiriyor. O da her şeyi idare eden Allah’tır. 

Ayrıca o küçücük bedenleriyle binlerce kilometre yolu aşabilecekleri enerji sistemini yaratmak da çok önemli!.. 

Sizlerin içinde ileride bilim adamı olanlar, Allah’ın bu canlıların bedenlerinde nasıl sistemler yarattığını ve bu sistemleri nasıl çalıştırdığını da inceleyip insanların öğrenmesini sağlarlar ve Allah’ın sanatına hayran kalmalarına vesile olurlar inşaallah.

 

Kızılgerdan Yuvası ve Ailesi

Kızılgerdanlar, melodi dolu şarkıları ile bilinirler. Bahar aylarında erkekler, şarkılarıyla dişileri etkilemeye çalışır. Bu güzel şarkılar, aslında bir açıdan bu kuşların iletişim şekilleridir. Allah bizlere Türkçe, Arapça, İngilizce vb lisanlar verdiği gibi, canlılara da kendi aralarında iletişim kurabilecekleri özel lisanlar verir.

Kızılgerdanlar yuvalarını çoğunlukla çürük ağaç kovuklarına veya duvar çatlaklarına yaparlar. Dişiler, yuvalarını kuru yapraklar, saman ve tüylerle döşerler. Ve genellikle 4-7 yumurta yumurtlarlar; kuluçka dönemi 14 gün kadar sürer. 

Yavrular, yumurtadan çıktıktan sonra yaklaşık 2 hafta boyunca yuvada kalır ve ebeveynleri tarafından sürekli beslenirler. 

Kızılgerdanlar, genellikle tek eşli kuşlardır. Eşi bir avcı eliyle veya bir kaza ile ölmedikçe aynı eşle yıllarca yaşayabilirler. 

Yavrular, uçmaya başladıktan sonra ebeveynleri tarafından beslenmeye devam eder ve bir süre sonra bağımsız olmayı öğrenirler.

 

Kızılgerdanlar Ne Yerler?

Kızılgerdanlar böcekler, örümcekler, solucanlar, meyveler ve tohumlar gibi çeşitli besinlerle beslenirler. Uçarken bile havada böcekleri avlayabilirler. Yerde de dolaşırlar ve kuyruklarını havada aşağı yukarı sallayarak dikkat çekerler.

Kızılgerdanlar, doğal yaşam alanlarının azalması ve tarım alanlarının artması gibi faktörler nedeniyle tehlike altındadır. Ayrıca, avlanma, kedi ve köpek saldırılarından da etkilenirler. Bunun için, yaşam alanlarının korunması ve bilinçli avlanmanın önlenmesi gereklidir. 

Kızılgerdanlar, sinekler ve böceklerle beslendikleri için doğal yaşamın önemli bir parçasıdır.

 

Kızılgerdanlar

Evet arkadaşlar, gördüğümüz gibi kızılgerdanlar, renkli tüyleri, zarif hareketleri ve melodik şarkılarıyla dünyanın güzelliklerinden bir parçadır. Bu yazımızda, bu güzel kuşların özelliklerini, yaşam alanlarını, beslenmelerini ve korunmaları gereken tehlikeleri inceledik. 

Kızılgerdanlar, Türkiyemizdeki doğal çeşitliliği zenginleştiren önemli canlılardır. Bu zarif kuşları gözlemleyelim ve zarar vermeyelim.

 

Faydalanılan kaynaklar:

hayvanlaraleminde.com.tr

wikipedia.org

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!