Peygamberimizin 7 Giyim Kuşam Ölçüsü Ne İdi? / En Güzel Örnek

Arkadaşlar, bizler çok bahtiyarız, çok avantajlıyız. 

Neden mi?

Mesela uzun bir yola çıkacaksak ilk yaptığımız güvenliğimizi düşünerek bir kılavuz edinmektir. Bize yolculuğumuz boyunca tavsiyeleri ve örnek olmasıyla bizi tehlikelerden koruyacak güvenilir bir kılavuz, bir yol yordam gösteren ararız.

İşte bizler de dünyaya geldiğimiz gibi buradan bir gün gideceğiz. Ebedi âlemlere doğru bir yolculuğumuz var. Bu dünyada yapacağımız doğrular ve yanlışlar, yolculuğumuzun sonrasındaki durumumuzu da belirleyecek. İşte bu yüzden çok iyi bir rehber ve kılavuza ihtiyacımız var. 

Bizler çok bahtiyarız, çok avantajlıyız demiştim ya işte bunun için dedim; çünkü bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselam gibi güvenilir ve bilgili bir rehberimiz var. Onun önerilerine ve emirlerine uyduğumuz sürece hem dünyada hem de dünya sonrası gideceğimiz yerlerde güvende olacağız. 

Bu sayfamızda Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (aleyhisselam) bazı alışkanlıklarını, uygulamalarını sizlerle paylaşacağız. 

Bu sayımızda Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed’in (aleyhisselam) giyim kuşamla ilgili tavsiye ve emirlerinden bazılarını paylaşalım…

 

1. Elbiselerimizi giyerken sağdan başlamak. Sağ kolunu önce giymek gibi…

2. Yeni elbise giyince dua etmek. Mesela: “Allah’ım, bana bu güzel elbiseyi nasip ettiğin için, beni bu elbise ile güzelleştirdiğin için sana şükrediyorum.” Ya da, “Allah’ım bana bu elbiseyi ve bunu giyecek sağlıklı bedeni verdiğin için sana çok teşekkür ediyorum. Benim şükreden insanlardan olmamı nasip et…” Her elbise giydiğinizde, Rabbimize böyle teşekkürler edebiliriz. Önemli olan Allah’ın nimetini hatırlayıp şükretmemiz…

3. Erkek ve bayanların giyim kuşamda birbirlerine benzememeleri. 

4. Bir Müslüman olarak helale-harama dikkat ederek giyinmek. Yani bedenimizin görünmesi haram (Allah’ın yasakladığı) avret yerlerini göstermeyecek şekilde giyinmek. Beden hatlarını belli edecek çok dar ve arkasını gösteren elbiseler giymemek.

5. Giydiğin elbise ile başkalarına büyüklük taslamamak, kibirlenmemek, onları ezmemek. Çünkü bir Müslüman için üstün olmak, elbise, zenginlik veya makam sahibi olmak değildir; insan yaşantısında Allah’ın razı olduğu şekilde yaşamasıyla, güzel ahlakı ve karakteriyle, dürüstlüğü ve olgunluğu, bilgisi ve görgüsü ile üstün olur.

6. Ayakkabımızı giymeden önce ters çevirip hafifçe silkelemek—içinde bir şey varsa düşmesi için—ayrıca ayakkabılarımızı oturarak giymek.

7. Çevremizin ekonomik ve sosyal durumuna uygun giyinmek. Mesela, bir davete giderken ortama uygun ve güzel giyinmek; maddi durumu olmayan birisiyle görüşmeye giderken onu ezmemek için çok gösterişli kıyafetler giymemek gibi… Ölçümüz bir Müslüman olarak hem kendi onurumu, hem de başkalarının onurunu koruyacak şekilde hareket etmek.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!