Buzulların Neşeli Kuşları Penguenler

Canlılar Âlemi Çevremiz Bilim Genel Kültür

Arkadaşlar haydi şimdi hep beraber Dünya’nın güneyine doğru bir yolculuğa çıkalım. Tabi bunu hayalen yapalım; ışınlanmış gibi bir anda gidiverelim… Orada karşımızda göz alabildiğince buzlarla kaplı koca bir kıta göreceğiz: Antarktika.

Bu kıta, aynı zamanda dünyamızın güney kutbu. 

Evet arkadaşlar, Antarktika’ya gittiğimizde oranın ortalama -50 derece gibi çok soğuk olduğunu göreceğiz. Ee ne yapalım donacak değiliz ya, hemen kendimize şöyle güzel bir şöminesi olan çıtır çıtır yanan odunların ısıttığı bir kulübe yaparız… Nasıl mı? Hayalen gittik ya, her şeyi hayalen yapıyoruz işte!..

O sıcacık kulübemizde battaniyemizi almış, elimizde—herkes neyi seviyorsa onu hayal etsin—sıcak içeceğimizle harika manzarayı seyrediyorken, bir de ne görelim! Önümüzden sallana sallana bir penguen geçiyor. Eee, Allah kalbimize merhamet vermiş, yerimizde duramıyoruz elbette. Bi sıçrayışta yanında bitiveriyoruz. 

Ve o sevimli arkadaşı kulübemize davet ediyoruz. Hani hava çok soğuk ya garip üşümesin düşüncesiyle…

Penguen bu, arkadaş canlısı bi hayvan, takılıyor peşimize beraber giriyoruz kulübeye… Tam, şöyle bir güzel ısınırız, iki laflarız diye düşünürken, penguen arkadaşımız “amanıııın!..” deyip soluğu dışarıda alıyor. 

Bizi bir telaş alıyor. Tüh tüh ne oldu bu arkadaşa böyle, bilmeden üzdük mü!?.

Derken mesele anlaşılıyor. Meğer penguen sıcaktan kaçmış.

Ne yapacan dünyanın değişik güzellikleri bunlar: kimi sıcağa kaçar, kimi de soğuğa…

… 

Bu arkadaşın daha ne acayip halleri var bir bilseniz… Ama hazır olun bu penguenler daha çook şaşırtacaklar bizi ona göre…

Antarktika deyince öncelikle İmparator Penguenleri akla gelir. Bu yazımızda onları tanıyalım. Niçin bu isim verilmiş? Onu da size bıraktım. Araştırıp yazının altındaki kutucuğunuza yükleyin, çünkü ben de merak ettim…

YAKIŞIKLI İMPARATOR

İmparator penguenin boyu 1,30 metre olabilir ve ağırlığı ise 60 kiloya kadar ulaşabilir. Gövdesi irice toparlak, kafası ve ayakları küçüktür. Boynunun altı ve yanaklarının sarı turuncu bir rengi vardır. Sırtında siyah, gövdesinin ön yüzünde beyaz tüyleri vardır. İşte bu önemli, Allah boşuna böyle yaratmıyor onları. Çünkü böylece suda avlanırken aşağıdaki avları beyaz tüylü kısımlarını, yukarıdan onlara bakan düşmanları ise siyah sırtlarını gördükleri için çok zor fark ediliyorlar. 

 

SICACIK TUTAN BİR DERİ VE TÜYLER

Penguen tüylerinin, sağlam ve sıcak hayvan kürklerinden hiçbir farkı yoktur. Penguen derilerinin herbir santimetre karesinde yaklaşık 80 adet tüycük bulunur. Bu tüyler yukarıdan aşağıya doğru, damdaki kiremitler gibi birbiri üzerine ve birbirlerinin arasına sokularak uzanırlar. Böylece hem içteki sıcaklık korunur, hem de şiddetli fırtınalarda, kar ve buz taneciklerinin içeri girmesi önlenir.

İMPARATORUN SOFRASI

İmparator pengueni bir deniz kuşudur ve denizde avlanır. Balıklarla ve kril adı verilen planktonik canlılarla beslenir. Gruplar halinde avlanırlar. Avlanırken hızları 36 km/saate ulaşır. Su ne kadar berrak ise o kadar derine dalarlar, bu derinlik az değildir: 535 metre!.. Acil durumlarda 20 dakikaya kadar su altında kalabilirler. Onlar harika yüzücüdürler.

PENGUENİN MÜKEMMEL AİLESİ

İmparator penguenler, aile kurduktan sonra, eşler birbirlerinin seslerini ve özel işaretlerini iyice tanırlar. Kuluçka için kıtanın iç kısımlarına doğru, 200 kilometre kadar uzağa giderler. Çünkü kuluçka yeri, Antarktika yazında buzun erimediği bir yer olmalıdır. 

Sonra anne penguen, küçük bir top büyüklüğünde, 450 gram civarında bir yumurta yumurtlar. Ve ardından anne penguen, 2 ay sürecek bir beslenme dönemi için ayrılır. Baba penguen, yumurtayı karnındaki kıvrımların arasına alır ve onu büyük bir titizlikle korur. 

Baba penguen kuluçka döneminde, dondurucu kutup soğuğuna rağmen sadece vücudundaki yağı kullanarak yumurtanın sıcak kalmasını sağlar. Günlerce süren karanlık ve kar fırtınalarına rağmen baba penguen, yumurtayı yer ile temas ettirmeden ayaklarının üzerinde muhafaza eder. Çok soğuk rüzgârlardan korunmak için tüm kolonideki penguenler sürekli yerlerini değiştirirler. Bazen kenarlara bazen de koloninin daha korunaklı iç kısımlarına geçerler. Böylece bu büyük yardımlaşma ile kışın zorluklarını atlatırlar.

Böylece en az 65 gün geçmiş, baba penguen yumurtayı ayaklarının üzerinde korumuş ve bu süre içinde bir şey yemediğinden, vücut ağırlığının üçte birini veya yarısını kaybetmiştir.

MERHABA HAYAT!..

İki ay sonunda yumurta çatlar ve boz renkte, üzerinde narin ayva tüyleri olan yavru penguen yumurtadan çıkar—Bu aynı zamanda, Allah’ın en büyük ayetlerindendir: Düşünsenize Allah, sarı ve beyaz sıvıları sevimli bir penguen yapmıştır. Yumurtada olmayan hayat, gözler, kaslar, tüyler, ayaklar o penguene vermiştir—Evet civciv gelmiştir ama anne nerede? Yavru ne ile beslenecek? Bunları endişe etmeye de gerek kalmaz. Çünkü Allah her şeyi olması gerektiği gibi yapar. İşte tam bu sıralarda anne penguen de yuvaya geri döner. Kursağında tuttuğu deniz yiyecekleriyle yavru penguenin ilk yemeğini verir.

Ve kutup kışının karanlığında, temmuz ayında yumurtadan çıkan bir imparator yavrusu, ilk iki ayını geçirmek üzere babadan, annesine nakledilir. Annesinin karnındaki kıvrımların arasında sıcaklık 30-35°C kadardır. Eğer yavru penguen yanlışlıkla burayı terkederse, 2 dakika içinde donar.

Şimdi de sıra baba penguendedir; o da karnını doyurmaya ve biricik yavrularına yiyecek getirmeye gider. Böylece penguenler besleme işini nöbetleşe değiştirirler.

Penguenlerin yaşadıkları tüm bu süreçlerin ne kadar mükemmel zamanlaması olduğu da görülür. Yavruların besine ihtiyaçları artmıştır ama denize giden yol da kısalmıştır. Çünkü artık 200 km değil, buzlar erimeye başlamış, arada boşluklar açılmıştır ve böylece gittikleri yol çok daha kısadır. İşte Allah, her şeyi böyle güzelce ayarlar ve yarattıklarına yardım eder.

 

PENGUEN BULMACASI

Ve şimdi yavrularının artan ihtiyacını karşılamak için anne ve baba birlikte avlanmaya giderler. Yavrular ise bir nevi kreşlerde toplanıp onları beklerler. Peki hepsi birbirinin aynı olan o kalabalık içinde yavrularını nasıl bulacaklar? Allah’ın onlara verdiği çok özel yetenekle elbette: birbirlerini, seslerinden tanırlar ve bulurlar. Yani Allah, her penguene farklı bir ses verir. Ve herbir aile üyesi birbirlerinin sesini çok iyi tanır. Yavru penguen, kendisine seslenen ailesini duyduğu gibi onlara doğru koşar.

PENGUEN OLMA EĞİTİMLERİ

Yavru penguenler gelişmek için 4 yıl boyunca kıyıda kalırlar ve ailelerinden dalma ve yüzme eğitimi alırlar. Sonrasında bir lider eşliğinde yürütülen yüzme ve dalış eğitimlerini tamamlarlar. Bu imtihanı başarıyla geçip erişkin hâle gelen penguenlerin, yaklaşık 20 yıllık bir ömürleri vardır.

Evet arkadaşlar gördüğümüz gibi, bir penguenin dünyaya gözünü açmasından yaşamının her safhasına uzanan, planlı ve mükemmel bir organizasyon var. Oysa bu kuşlara baktığımızda bu planları, zamanlamayı yapacak akla, bilgiye sahip değiller. Yani onları böyle sevk eden Allah’tır. Yoksa her şeyi olduğu gibi, onları da Allah idare etmese hayatta kalmaları mümkün olmazdı. 

Şimdi madem hem Allah’ın mucizelerini ve şefkatini gördük, hem de penguenleri tanıdık artık üşümeden geri dönelim. 

Ben döndüm bile…

Yorum Ekle

Evet arkadaşlar, penguenler gerçekten şaşırtıcı canlılarmış.

Hele o aylarca aç kaldıkları kuluçka süresi insanı hayret ettiriyor. Siz başka hangi özelliklerinden etkilendiniz. Kare barkodla siteye bağlan ve senin alanına yorumunu yaz! Haydi durma!..

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!