Kötülük Karşısında Kimsin? / Haydi Testi Çöz

Düşünce Yorum Çevremiz

Merhaba sevgili arkadaşım, sana yazmayalı uzun zaman oldu gibi hissediyorum. Şu bir ay içerisinde İslam âleminde neler neler oldu, sanki bir ömrü bir ayda yaşadık gibi… Özledim seni, nasılsın?

Biliyor musun dünyada yaşanan olaylar Kur’an ayetlerini de Efendimizin hadis-i şeriflerini de tefsir ediyor. Mesela son zamanlarda Gazze’de, Kudüs’ümüzde yaşananlar; “Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle tepki koysun/tepki göstersin…” hadis-i şerifini hatırlatıyor sürekli bize. 

İslam izzet dinidir dostum, iman insana izzet verir. İzzet nedir, biliyor musun? Tüm kötülüklere karşı dik durmaktır. Asla boyun eğmemektir. Ve bu dik duruşu da en güzel şekilde yapmaktır. Kimseye zarar vermeden, kendine de zarar vermeden… Fakat bu öyle yazıldığı kadar kolay bir iş de değildir doğrusu. İslam’ın izzetini yaşayabilmek ve gösterebilmek bizim psikolojik güçlülüğümüz ile yakından alakalı. Bu gücü de bize yine dinimiz veriyor. 

Şimdi seninle biraz bunu ölçeceğiz. Biliyor musun büyük adam olmak, izzetli bir insan olmak en küçüklükten, en küçük dairede, küçük adımlarla başlar. Hadi bakalım, söyle bana; kötülük karşısında hangisisin?

 

1- Küçük kardeşin buzdolabından süt almaya çalışırken, reçel kasesini halının üzerine devirdi. Sonra çok korkup mutfaktan çıktı. Sesi duyan annen; “Mutfakta neler oluyor?” diye sordu. Kardeşin; “Şey, ses dışarıdan geldi. Kedinin sesi.” dedi. 

A) Göz göre göre yalan söylüyor. Sürükleye sürükleye mutfağa geri götüreceğim onu!

B) Gidip kardeşimle konuşmalıyım. El birliğiyle bu sıkıntının üstesinden geliriz.

C) Amaan, kendi aralarında halletsinler.

 

2- Sınıf arkadaşın farketmeden kalemini yere düşürdü. Diğer arkadaşın çaktırmadan yerden kalemi aldı ve kendi kalem kutusuna koydu. 

A) Hemen ayağa kalkıp o hırsız çocuğun yaptığını bağıra bağıra herkese anlatacağım!

B) Bilmediğim bir şey mi var acaba? Kalemi alan arkadaşımla konuşmayı deneyeyim.

C) Bu sınıf böyle, hırsızdan geçilmiyor. Benden bir şey çalmasınlar da.

 

3- Sınıf arkadaşlarından birisinin daha üst sınıflardaki çocuklar tarafından şiddet gördüğüne şahit oldun. 

A) Bizim sınıfı küçük mü gördüler? Hemen arkadaşlarımı toplayayım diğer teneffüste dünyanın kaç bucak olduğunu göstereyim onlara!

B) Eğer her şey gördüğüm gibiyse arkadaşım çok zor durumda. Bu konuyu aklı başında birisiyle konuşup işin aslını araştırmam gerek.

C) Millet belalı. Ben hiç bulaşmayayım.

 

4- Mahalle bakkalınız çocuklar alışveriş yaptığında onlara para üstü verirken hile yapıyor. Yani çocuklardan fazla para alıyor.

A) Adama bak sen! Takip edip suçüstü yakalayacağım. Sonra da rezil edeceğim!

B) Aslında öncelikle çocukları alışveriş konusunda bilinçlendirerek bu meseleye el atabilirim.

C) Bizim çocuklar da saf işte. Kim gelse bunları kandırır.

 

5- Okula servisle gidiyorsun. Serviste sizinle ilgilenen abla, iki tane çocuğa özel ilgi gösteriyor. Onlar servise çok geç binmelerine rağmen çok rahat bir yere oturuyorlar, siz arkalarda neredeyse üst üste oturuyorsunuz.

A) Bu mesele de yetti artık! Ya bu servis ablası değişecek ya da ben bu servise artık binmem!

B) Niye onlarla daha çok ilgileniyor? Özel bir durumları yoksa yaptığı haksızlık, bunu bir şekilde onunla konuşacağım.

C) Yani ben bir şekilde oturacak yer buluyorum, diğerleri daha çok sıkışıyor. Boş ver gitsin…

 

Şimdi neticeye gelelim:

A şıkkı çoğunluktaysa: Kötülüklere tahammül edememekte çok haklısın. Ama çözüm yöntemlerin hakkında biraz daha düşünmen gerek. Kötülük karşısında içinde doğan öfke, haklı bir öfkedir. Bu öfkenin biraz da olsa sakinleşmesini bekleyip, aklını, mantığını ve kalbini de işin içine dahil edip, daha sonra nasıl davranacağına karar verebilirsin.

 

B şıkkı çoğunluktaysa: Biliyor musun sevgili dostum, öfke de sükûnet de çok gerekli duygular. Hepsi bizim içimizde. Bu duyguları doğru zamanda hissedebiliyorsak ve bu his neticesinde doğru bir karar alabiliyorsak; işte istikamet budur. Sorulara verdiğin cevaplardan anladığım kadarıyla sen bu doğruluğa çok yakınsın. Tebrik ederimm.

 

C şıkkı çoğunluktaysa: Canım arkadaşım, kötülükler karşısında kendini garantiye alman normal tabii ki. Ama çevremize, sevdiklerimize, Müslüman kardeşlerimize karşı vazifelerimiz var. Biliyor musun senin bu vazifeleri fark edip, yerine getirmen aslında öfkesine hâkim olamayan bir kardeşine göre bir tık daha kolay. Sadece biraz düşünmen, empati kurman ve kendinin farkına varman gerek. İçindeki gücün, şefkatin, sevginin farkına varman gerek.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!