Aklımda Bin Bir Soru

Bitkiler mi çok, hayvanlar mı? Denizler neden tuzlu? Bitki böcek avlayabilir mi?

Canlılar Âlemi

İnsan etrafına bakınca ne kadar da çok şey görüyor değil mi? Hepsinin de acayip sırları var. İnsan merak ediyor, nasıl oluyor, neden oluyor böyle diye… Madem, Allah insana güzel mi güzel bir merak duygusu vermiş. Hadi öyleyse bu sayfada aklımızda dolaşıp duran soruların cevaplarını bulalım!..

 

***

BİTKİLER Mİ ÇOK, HAYVANLAR MI?

Yeryüzünde acaba bitkilerin mi sayısı daha çok, yoksa hayvanların mı?

Bunu merak eden araştırmacılar kolları sıvamışlar ve bir inceleme yapmışlar. Sonuç ne mi olmuş? Hemen söyleyelim: 

Bitkiler hem tür sayısı olarak, hem de bir türün fertleri olarak hayvanların sayısını kat kat geçiyormuş.

Mesela, canlılar arasında türleri en çok olanlar böceklerdir ve bunların binlerce türü vardır. Buna karşılık, bitkiler arasında öyle türler vardır ki sayıları on binleri geçer.

 

***

BİTKİ BÖCEK AVLAR MI?

Allah her türlü yaratması anın örneğini gösteriyor. Hep böcekler mi bitkileri yiyecek, öyle bitkiler vardır ki, böcek avlarlar. Evet sinekkapan bitkisi böcekleri avlar. Nasıl mı?

Geniş yaprak saplarının uçlarında iki parçalı birer aya vardır. Yaprak serbestken açılmış olarak durur. Bu ayaların kenarlarında kirpik benzeri sağlam dikenler vardır. Bir böcek gezinirken yaprakların iç kısmındaki üç tüyden birine dokunduğu anda yaprak hemen kapanıverir. Kenarlardaki dikenler de birbirine kenetlendiğinden böcek içeride hapsedilir. Yapraktaki özel bezlerin saldığı asitli bir sıvı böceği yavaş yavaş sindirir. Bu 9-35 gün kadar sürer. Böcek sindirildikten sonra yaprak yeniden açılır.

 

***

DENİZLER NEDEN TUZLUDUR?

Bilirsiniz tuzu suya koyarsanız erir. İçtiğimiz zaman tadı da tuzlu olur. Denizler de bundan dolayı tuzludur. Yeryüzünde suyun çevrimi sırasında suyla temas eden mineraller ve kayaların çözünmeleriyle eriyen tuz sürekli olarak denizlere taşınırlar. Böylece denizler tuzlu olur. Ekvator bölgesine yaklaştıkça buharlaşma arttığı için, o bölgelere yaklaştıkça suyun tuzluluğu da artar.

Bu olayın, denizlerde hastalıkların yayılmasını önleyen bir yönü de vardır. Allah canlıları böyle korur.

Yorum Ekle

Sor bakalım!

Sen de bu soruları arkadaşlarına, çevrene sor; bakalım bilecekler mi? Bilmeyen çıkarsa ona da anlat ki, cahil kalmasın garip… Aldığın cevapları yaz ve paylaş!.. En çok beğeniyi kim alacak merak ediyoruz doğrusu :)

Yorum yapabilmek için giriş yapınız

1 yorum

2
ZK

Zeynep Tuna Kıyıcılar

2 yıl önce

Çok değişik