Yunus Balığı

Canlılar Âlemi Çevremiz Genel Kültür

Arkadaşlar bu sayımızda deniz altı dünyasına dalalım be sevimli arkadaşlarımız, dost canlısı yunusları tanıyalım. Haydi sıkı bir nefes alın ve dalalım!..

1- Yunus balığı dememize rağmen yunuslar bir memeli türüdür. Yunuslar sıcak kanlıdır, bizim gibi nefes alırlar, yavrularını doğurur, sütle besler ve eğiterek büyütürler. Hayat süreleri 24-25 yıldır.

 

2- Yunuslar baş üst kısmında yer alan nefes deliği sayesinde nefes alır. Dalış sırasında nefes deliği elastik “tıkaçlarla” otomatik olarak kapanır. Böylece yunuslar boğulma korkusu yaşamadan derin sulara dalıp beslenebilirler.

 

3- Yunuslar değişik duruşları, yüzme çeşitleri, zıplamaları, dönüşleri, başları, kuyrukları ve yüzgeçleri ile yaptıkları hareketler ile birbirleri ile iletişim kurarlar.

4- Bir araştırmaya göre yunus balıkları, birbirileri ile ‘fısıldaşıyorlar.’ Hatta her yunus balığının, kendisine has imzası ya da adı diyebileceğimiz bir “ıslığı” var.

 

5- Karadeniz’in en büyük yunusu Afalina’dır. Boyu 3 metreye ulaşabilir ve ağırlığı 150-250 kilogram arasındadır.

 

6- Yunuslar mükemmel avcılardır ve 40 km/saat hıza ulaşabilirler. Özellikle kas dokularında oksijeni depolayabilecek şekilde yaratılırlar. Böylece 260 metre derinlikte 10 dakika kadar kalabilirler. İnsanlar ise nefesini yaklaşık 2,5 dakika kadar tutabilirler.

 

7- Yunusların bildiğimiz şekilde kulakları yoktur ama, ses ve titreşimleri algılayan sonar sistemiyle yaratılırlar. Yunuslar bu yetenekle balık sürülerini ve hatta balık cinsini bile 3 kilometre uzaktan tespit edebilirler. Yunuslar bu nimet sayesinde gece ve karanlık sularda bile çok iyi görebilirler.

 

8- Danimarka’nın Feroe Adaları’nda her yıl gençlerin yetişkin olma kutlamaları olarak Calderon yunusları katlediliyor. Herkesin katıldığı bu sözde kutlamada eğlenme adına bir vahşet sergileniyor. Bu örnek bile, medeni olduğunu iddia eden Avrupalıların gerçek yüzünü göstermeye yetiyor…

9- Türkiye 1983 yılında yunus avını yasakladı. Denizlerin her yıl biraz daha kirlenmesine sebep olan insanoğlunun aktif sanayi faaliyetleri, yunusları ve diğer deniz canlılarını zehirliyor. Balıkçı ağlarında her yıl yüzlerce yunus ölüyor. Biz denizde yaşayan canlıların kurtarılması için ne yapabiliriz? Denizi kirleten plastikler, şişeler ve diğer çöpleri denize atmamalıyız.

 

10- Yunuslar su yüzeyinde uyur. Bilim adamları, uyku sırasında beyinin sağ ve sol kısımlarının sırasıyla dinlendiğini ve uyumayan beyin kısmının canlının nefes almasını ve vücudun diğer fonksiyonlarını kontrol ettiğini bulmuşlardır.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!