Aklımda Bin Bir Soru

Canlılar Âlemi Çevremiz Bilim Genel Kültür

AY BAZEN GÜNDÜZ DE GÖRÜLÜR NİÇİN?

Yıldızlar çok uzak, fakat Ay dünyamıza yakındır. Bu sebeple de çok daha büyük görünür. Eğer konumuna göre güneşten iyi ışık alabilirse gündüzleri de gökyüzünde görülebilir.

Ve bir de Ay Güneşten gelen ışığı yansıtır, bunun için parlaktır. Ayın yüzeyi koyu renktedir ama tam siyah da değildir. Biz Ay’a baktığımızda sadece onun güneşten yansıttığı ışığı görüyoruz. Ay gökyüzündeki en parlak yıldızdan 100.000 kat daha fazla ışık yansıtabiliyor.

Aslında Ay ve yıldızların gündüzleri gökyüzünde görülmesini güneşin atmosferimizde yansıyan ışınları engeller. Gece Güneşin ışığı gidince engel kalkar ve hepsini görebiliriz. Yani Ay sadece gece görülebilir diye bir şey yok. Gündüzleri de periyoduna bağlı olarak görülebilir.

Ama atmosferimiz olmasaydı, gökyüzü gündüzleri de karanlık olacak, Güneşle birlikte yıldızları da görebilecektik.

 

***

Tropik yağmur ormanları, dünyadaki böcek türlerinin %80’inin yaşam alanıdır.

 

***

 

Beynimizin yaklaşık dörtte üçü sudur.

 

***

NEDEN MEVSİMLER OLUR?

Kış mevsiminde, güneş ışınları ülkemize yatık olarak gelirler. Yeryüzünün her birimi diğer bütün mevsimlere nazaran daha az sıcaklık alır. Bu nedenle hava, diğer mevsimlerden daha soğuk olur. Atmosferin yeryüzüne yakın olan kısımlarında, su damlacıkları ile bulutlar oluşturulur. Sonrasında ise, bize yeryüzünü güzel bir misafirhane yapan Allah, rahmetini yağmur, kar gibi yağışlar ile gösterir. Eğer mevsimler ve yağışlar olmasaydı, karaların iç kısımları tamamen çöl olurdu ve dünyada yaşayamazdık.

 

***

Bazı kurbağalar kışın tamamen donarak hayatta kalacak şekilde yaratılırlar.

 

***

 

DEVENİN HÖRGÜCÜ NE İŞE YARAR?

Her şey biz amaç ve fayda için yaratılır. Develer de çöl şartlarında insanlara hizmet edecek, yüklerini taşıyacak, gidecekleri yerlere götürecek özelliklerle donatılmıştır.

İşte develerin bu harika özelliklerinden birisi de hörgüçleridir. Hörgüçler, aslında develerin yiyecek çantaları gibidir. Çöllerde uzun bir süre yemeden ve içmeden ilerleyebilmeleri için yağ haline gelmiş besinler hörgüçlerinde depo edilir. Sonra da yolculuk boyunca ihtiyacı kadar kullanılır.

 

***

Bir insanın genetik bilgilerini yazmak istesek, bunun için de dakikada 60 kelime olarak günde sekiz saat yazsak, en az elli yılda tamamlayabiliriz. İşte Allah her hücremizi bu kadar bilgiyle yaratmaktadır, Onun ilmi her şeyi kuşatır.

Yorum Ekle

Haydi bu soruları arkadaşlarına, çevrene sor; bakalım bilecekler mi?

Aldığın cevapları alttaki yerine yükle ve arkadaşlarla paylaş!..

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!