Sıcaktan Korkmayan Develer

Canlılar Âlemi Çevremiz Genel Kültür

 

Deve ile yavrusunun bir öyküsü vardır. Deve yavrusu annesine sormuş, “Anne bizim kirpiklerimiz neden uzun?”

Annesi, “Çölde yol alırken, çöl fırtınalarından korunup, yolumuzu kaybetmeyelim diye.”

“Ayak tabanlarımız neden böyle geniş?”

“Çölde ilerlerken ayaklarımız kuma batmasın, daha rahat yürüyelim diye.”

“Peki niye sırtımızda hörgücümüz var?”

“Çölde uzun günler boyunca susuz kalmayalım diye, Allah bize böyle hörgüçler verdi yavrum.”

Bu cevapları alınca biraz düşünen deve yavrusu büyük bir merakla son bir soru sormuş: “Tamam ama anne, öyleyse bizim bu hayvanat bahçesinde ne işimiz var?”

Evet arkadaşlar, bizler için her ne kadar meraklı ve heyecanlı bir tecrübe olsa da hayvanat bahçeleri, hayvanlar için sonuçta özgür olmadıkları yerler.

 

Belki bu sıcak günlerde zorlanıyor olabilirsiniz fakat bir de develerin yaşam alanları olan çölleri düşünün. 40 derece civarı sıcaklıklarda hem kendilerini, hem yüklerini hem de insanları taşımışlar. Allah o masum, sabırlı ve dayanıklı hayvanları

 

DEVELERE AÇLIK VE SUSUZLUĞA OLAĞANÜSTÜ DAYANMA YETENEĞİ VERİLİR

Bir deve, 50°C sıcaklıkta 8 gün aç ve susuz kalabilir. Bu süre içinde toplam ağırlığının %22’sini kaybeder. Bir düşünün insan, vücudunda bulunan suyun %12’sini kaybettiğinde ölürken, deve, vücudundaki suyun %40’ını kaybettiği halde bundan etkilenmez.

MÜKEMMEL SU KULLANIM YAPISI

Develer acayip su içerler: 10 dakikada ağırlıklarının üçte biri oranında. Bu miktar kimi zaman 130 litreyi bulabilmektedir. 

Ayrıca develere çok ilginç bir özellik daha verilir: İnsana oranla 100 kat daha geniş alanı kaplayan bir burun mukozası. Bu şu işe yarar; deve çok büyük ve kıvrımlı burun mukozası sayesinde, havadaki nemin %66’sını tutabilmektedir.

 

BESİN DEPOSU HÖRGÜÇ

Bir yağ yığıntısı şeklindeki hörgüç, Hecin devesinin kıtlık anında periyodik olarak beslenmesini sağlar. Develer bu sayede 3 hafta su içmeden yaşayabilir. Bu sırada vücut ağırlığının %33’ünü kaybeder. Aynı koşullar altında insan, vücut ağırlığının %8’ini kaybeder ve 36 saat içinde vücut suyunu tamamen yitirerek ölür.

 

SICAKTAN VE SOĞUKTAN KORUYAN KÜRK 

Bu kürk, hayvanın vücudunu sıcağa ve soğuğa karşı koruyan, su kaybını azaltan kalın ve keçeleşmiş tüylerden oluşmuştur. Devenin gündüzleri iç sıcaklığını 41 dereceye kadar çıkar ve böylece terlemesi geciktirilir ve su kaybını da engellemiş olur.

Kalın kürkü sayesinde, Asya develeri, yazın 50 dereceye varan sıcağına, kışın ise -50 dereceye ulaşan soğuğuna dayanabilir.

 

KUMDAN KORUNMASI İÇİN ÖZEL KILLAR

Kirpikleri birbiri içine geçebilen bir sisteme sahiptir. İç içe geçen kirpikler hayvanın gözüne en ufak bir toz tanesinin bile girmesine izin vermezler. Burun ve kulaklar da kum ve tozdan korunması için uzun kıllarla kaplıdır.

 

KUMA BATMAYAN AYAKLAR

Ayaklar, esnek bir yastıkla birleşmiş iki parmaklı yaratılmıştır. Hayvanın yürüdüğü zemini, kumu daha iyi kavramasını sağlayan bu yapı, her türlü arazi şartında yürümesini kolaylaştıracak yapıda yaratılmıştır.

DEVELER UYSAL HUYLUDURLAR 

Develerin huyları da çok ilginçtir. Sahiplerine karşı sadık ve zor şartlara karşı sabırlı yaratılırlar. Hatta bedeviler, onların katır ve eşek gibi hayvanlara nazaran daha güvenilir olduğunu söylerler. 

Günlerce susuz kaldıkları halde su başına varınca itişip kakışmazlar, arkadaşlarının su içmesini sabırla beklerler. Kaçsalar rahatlıkla hayatta kalabilecekleri halde insanlara itaat ederek hizmet ederler.

Küçük bir çocuk onları çöktürmek istese alçak gönüllülükle diz çöküp sırtına bindirirler. Buna karşılık kendilerine kötülük edildiği zaman asla unutmadıkları da bilinmektedir.

Kısacası develer Allah’ın biz insanoğlunun istifadesine sunduğu özel hayvanlardandır. Rabbimize, bütün nimetleri için şükürler olsun.

Yorum Ekle

Sesini Yükselt!

Yorumunu Herkesle Paylaş En Çok
Beğeni Alan Yorum En Üstte Yayınlansın.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!