Aklımda Bin Bir Soru

Canlılar Âlemi Çevremiz Sağlık Bilim Genel Kültür

OZON TABAKASI NE İŞE YARAR? 

Ozon tabakası, atmosferin on altı ve ellinci kilometreleri arasındaki stratosfer tabakasının içinde, ozon isimli maddenin yoğun olarak bulunduğu bir katmandır. Ozon, üç tane oksijen atomundan meydana gelen, oda sıcaklığında renksiz olan bir gazdır. 03 şeklinde gösterilir. Ozon tabakası, güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarının şiddetini azaltmak için yaratılmıştır ve bunların yeryüzüne ulaşmasını engeller. Bu ışınların yüksek dozları cilt kanserine sebep olur. Göze zarar verir, bitkilerin büyüme hızını azaltır, ekosistemin dengesini bozar. Kısacası yeryüzündeki bütün canlıları olumsuz yönde etkiler. 

***

 

İnsan ayağında 500.000 (beş yüz bin) ter bezi vardır!..

 

***

 

KARINCALAR NEDEN HEP KOŞUŞTURUR DURURLAR?

Karıncalar, üyelerinin sayısı yüz binleri aşan mükemmel organize olacak şekilde yaratılmış canlılardır. Çok kalabalık bir toplum hayatı yaşarlar. O heyecanla koşuşturan karıncalar, yuvalarına besin taşıyan işçilerdir.

Bir karınca yuvasında son derece yorucu bir çalışma düzeni vardır. Bir yandan yuva kurmak, öbür yandan soylarının devamını sağlamak için yumurtalara, kurtçuklara bakmak ve onları beslemek lazımdır. Topluluğu savunmak için çok yıpratıcı savaşlar vermek gerekir. İşte karıncalar bu işlere yetişmek için öyle durmadan koşuştururlar.

***

 

SİRKLERDEKİ HAYVANLAR İSTENİLEN HAREKETLERİ NASIL YAPARLAR?

Sirklerde, vahşi hayvanların istenilen hareketleri yapmaları, seyredenlerin hoşuna gider. Peki hiç düşündünüz mü, diğer hayvanların yapmadığı bu hareketleri sirklerdeki hayvanlar neden yapar?

Çünkü onlar zorlu bir öğretim sürecinden geçirilirler. İşin bu kısmı aslında hiç de hoş değildir. 

Hayvanları eğiterek onlara türlü marifetler yaptıran insanlar vardır. Bunlara hayvan terbiyecileri denilir. Bu insanlar eğitecekleri hayvanların özelliklerini, karakterlerini iyi bilirler. Ve çeşitli metotlar kullanarak, farklı hareketleri bu hayvanlara ezberletirler. Yan hayvanlar yaptıkları hareketleri ve onları insanların beğeneceklerini falan düşünmezler. Onlar sadece şartlanmaları sonucunda o hareketleri yaparlar. Mesela bastığı yer ısıtılan bir hayvana ayakları yandığı anda bir düdük sesi çalınır. Hayvan her düdük sesi duyduğunda ayağı yanar ve zıplar. Ve bu sürekli tekrarlanır. Gösteri sırasında hayvan o düdük sesini duyduğunda ayağı yanacak diye zıplar… İşte bu şekilde belli hareketler hayvanlara tekrar tekrar yaptırılır ve onlar şartlı refleks vermeye başlarlar. Sirkte seyredenler sadece yaptığı hareketi görüp beğenirler fakat hayvanın derdi başkadır. 

***

 

Dünyada en yaygın olarak yetiştirilen bitki buğdaydır. Bu değerli nimet, Antarktika dışında tüm kıtalarda yetişmektedir.

 

***

 

İnsan uyurken hiçbirşeyin kokusunu alamaz.

***

 

Avokado 100 gramında 167 kalori sağlar. Bunun için de en yüksek enerji veren meyvedir.

 

***

 

Bambu 24 saatte yaklaşık 1 metre uzayabilir.

Yorum Ekle

Haydi bu soruları arkadaşlarına, çevrene sor; bakalım bilecekler mi?

Acaba ne cevaplar aldın. Alttaki senin alanına yaz ve arkadaşlarla paylaş!..

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!