Okulda fasulye deneyi yapmışsınızdır herhalde sevgili arkadaşlar. İlkokuldayken ben de yapmıştım. Size o deney sırasında yaşadıklarımı anlatayım.

O gün son ders zili çaldığında öğretmenimiz, yarın için yanımızda biraz pamuk, küçük bir kap ve beş-on tane de kuru fasulye getirmemizi istedi. Nedenini sorduğumuzda da “Sizinle çok ilginç bir deney yapacağız çocuklar” dedi.

Ertesi gün ilk derste hepimiz, yanımızda getirdiğimiz kapları, pamuğu ve fasulyeleri sıralarımıza koyduk. Öğretmenimizin gösterdiği gibi pamuğu kaplarımızın içine yerleştirdik. Üzerine fasulyeleri koyduk. Sonra üzerine bir kat daha pamuk koyduk. Son olarak üzerinde biraz su gezdirdik. 

Öğretmenimiz kaplarımızı eve götürmemizi, ara sıra çok az sulamamızı söyledi. Birkaç gün içinde o fasulyeler çatladı ve içinden yeşil yeşil filizleri çıktı desem inanırsınız tabi. 7 gün sonra filizler ışığa doğru iyice uzamışlardı ve artık benim bir ‘fasulye ağacı’m olmuştu. 

Sonraki hafta bütün sınıf, ağaçlarımızı okula götürdük. Öğretmenimiz, deneylerimizi çok beğendi ve hepimize pekiyi vereceğini müjdeledi. 

Sonra da aslında fasulye bitkisinin tohumları olan bu fasulyelerin filizlenerek bitki haline gelmesinin, Allah’ın yarattığı bir mucize olduğunu söyledi. Tıpkı deneydeki gibi ama pamuk yerine toprağa atılan o cansız tohumlara Allah’ın can verip büyüttüğünü anlattı. Tohumun, kendisi için gerekli olan besinleri topraktan almasının, bitkinin güneşe doğru, köklerinin yere doğru büyümesinin hep Allah’ın mucizeleri olduğunu açıkladı. En büyük mucizenin ise Allah’ın o cansız tohumlardan çeşitli ürünler çıkarması olduğunu, bütün bu olayların toprağın, suyun, tohumun değil, Allah’ın yaratmasıyla olduğunu anlattı. Zaten başından sonuna kadar planlı bu olayları, ancak Allah yapabilir diye söyledi. 

Sonra, sınıf defterinin son sayfasını açıp bize çevirdi ve “Bakın çocuklar” dedi, “bugün neler yapacağımız, hangi konuları işleyeceğimiz bu defterde yazılı. Yarın yapacaklarımızı da bu akşam yazacağım. Biz her gün, bu programa uygun olarak çalışma yapıyoruz. Ders programımızı programlayan benim. Ve her programın kesinlikle bir programlayıcısı vardır.”

“İşte tohumun toprağın içinde yarılması, filizlenip kök salması ve topraktan türlü türlü bitkilerin çıkmasını programlayan da Yüce Allah’tır” diyerek sözlerini bitirdi öğretmenimiz...

Gece yatağıma yattığımda bu konuyu düşündüm. O fasulyeleri mesela dolabıma koysam, yıllarca orada bozulmadan durabilirmiş. Ama pamukların arasına ya da toprağa konduğunda Allah ona can veriyor ve tek bir fasulyeden pek çok fasulye yaratıyor. Sonrasında evrendeki olaylarla ilgili daha fazla düşünmeye başladım. Çünkü düşünmek, her şeyi yaratan Allah’ın sonsuz gücünü bilmemize yardımcı olurmuş. Kur’an’da, tohumla ilgili bir ayet bulunup bulunmadığına baktım. Ve şu ayeti buldum sevgili arkadaşlar:

“Şimdi ekmekte olduğunuz (tohum)u gördünüz mü? Onu sizler mi bitiriyorsunuz, yoksa bitiren Biz miyiz? Eğer dilemiş olsaydık, gerçekten onu bir ot kırıntısı kılardık; böylelikle şaşar kalırdınız…” (Vakıa Suresi, 63-65) 

 

***

ETKİNLİK

Bildiğiniz gibi Allah ekilen bir tohumdan pek çok tohumlar yaratıyor, bizler de onlarla besleniyoruz. Şimdi mesela “Bir mısır tohumu ektiğimizde Allah kaç tane mısır tohumu veriyor?” gibi farklı tohumlar seçin ve bir tohuma kaç tohum yaratıldığını araştırın.

 

***

Bir İtiraf: Sabahları beni okula otomobiliyle babam götürüyordu. Okula götüreceğim gün, babam fasulye ağacımı içine özenle yerleştirdiğim poşeti elimden alıp, otomobilin bagajına koydu. İçinde benim ağacımın olduğunu görmemiş, poşetin ağzını sıkıca bağlamış. Okulda poşeti açtığımda ağacımın o uzun dallarının kopmuş olduğunu gördüm. O kadar üzüldüm ki, gözlerim yaşardı. Öğretmenim, “Dalları kırılıp kopmuş ama ağacının çok uzun olduğu anlaşılıyor, deneyin çok başarılı. Hiç üzülme Elif, aferin” dedi de rahatladım.

Yorum Ekle

Sen de okulda böyle bir deney yaptın mı?

Haydi tecrübeni yaz, lttaki yerine yükle ve tüm arkadaşlarla paylaş.

Yorum yapabilmek için giriş yapınız
Henüz hiç yorum yapılmadı, ilk yorumu yapan sen ol!