Bizim elbiselerimiz, kuşların da tüyleri vardır.
Tüyler ne işe yarar, hiç merak ettiniz mi arkadaşlar?
Dediğimiz gibi en başta tüyleri kuşların elbiseleridir, onları soğuktan ve sıcaktan korur. Yani kuşların tüyleri olmadan yaşamaları mümkün olmaz.
Tüydeki orta gövde ve yan dallar
Tüyleri tanıyalım
Tüy bir kuşun derisinden çıkan, yassı ve hafif yapıdır. Tüylerin orta kısmında bulunan içi boş bir tüy gövdesi vardır. Bu gövdenin iki yanında birbirine kenetlenmiş yan dallar ve yan dalları da bir arada tutan, ışın denilen kancalı ipliksi yapılar vardır. Bu kancalı yapılarıyla birbirine geçerek tüyün dayanıklı ve düzgün görünmesini sağlarlar.
Allah her yarattığı şey gibi tüyleri de mükemmel yaratır. Kuşun vücudundaki her tüy, yapacağı göreve göre özel olarak yaratılır. Aynı zamanda hiçbir tüy birbirinin aynı değildir. Tüylerin kusursuz yaratıldığının bir göstergesi de kanat tüyleridir; kanadın çalışması, yani uçabilmesi için her tüy doğru konumda, doğru açıda ve doğru boyutta olmalıdır.
Tavus kuşu tüyündeki yan dallar ve ışınlar
Tüylerin yapıldığı malzeme nedir?
Tüyler keratin adı verilen cansız bir maddeden yaratılır. Bizim saçlarımız, tırnaklarımız, hatta sürüngenlerin pulları da aynı maddedendir. Allah, aynı malzemeden ne kadar farklı ve güzel şeyler yapıyor değil mi arkadaşlar?..
Tütler farklı farklıdır
Civcivleri bilirsiniz. Henüz yumurtadan çıkmadan tüyleri vardır. Bunlara hav tüyleri denilir. Bu tüyler çok yumuşak ve kabarık yaratılır. Hav tüyleri kuşları sıcacık tutmak içindir.
Bir de telekler vardır. Kuşun başında, boynunda, sırtında ve göğsündeki tüyler. Bunlar kuşun bedenine düzgün bir form verirler ve uçmalarını da kolaylaştırırlar.
Ayrıca kuyruk telekleri ve kanat telekleri de vardır. Kanatlardaki telekler iki çeşit olur: uçma telekleri ve örtü telekleri. Uçma telekleri kanadın büyük alanını oluşturan uzun tüylerdir. Örtü telekleri ise kanada yuvarlak bir form vererek ön, alt ve üst kısımları örten tüylerdir.
Tüyler kuşa ne katar?
Tüylerin kuşlara pek çok faydaları vardır. En başta sıcak ve kuru tutmak, uçmak, birbirleriyle işaretleşip anlaşmak ve bulundukları ortamda saklanmak gibi…
Kuşlar sıcak kanlı canlılar oldukları için, bedenleri belli sıcaklıklarda olmalıdır. İşte tüyler ısı yalıtımı sağlayıp kuşların vücut sıcaklığını korur. Böylece çok soğuk havalarda bile kuşlar hayatta kalabilirler.
Deve kuşu gibi birkaç uçamayan kuş türünü saymazsak, bütün kuşlar onlar için özel olarak yaratılmış tüyleriyle usta birer uçucudurlar.
Gösterişli tüyler
Kuşlar, tüylerini kendi işaret dilleriyle anlaşmak için kullanırlar. Aynı zamanda çok harika renk ve desenlerle yaratıldıkları için, kuşları çok gösterişli yaparlar. Her halde siz de bu özelliklerinden dolayı kuşlara hayran oluyorsunuzdur.
Soğuk bastırmadan sıcak bölgelere tüy!..
Kaz, leylek, kırlangıç gibi bazı kuşlar sıcak bölgelere göç ederler. Yani tüylerini kullanarak soğuk bastırmadan, bazen binlerce kilometre uzaklardaki sıcak bölgelere uçarlar.
***
BİLGİ DOLU BİLGİLER:
- Dünyada yaklaşık 9 bin kuş türü vardır.
- Uçmadıkları zaman kuşların kanatları vücutlarına bitişik olarak dururlar.
- Kuşların vücutları birbiri üzerine gelen ve vücutlarını örten tüylerle kaplıdır.
- Kuşlar tüylerini gagalarıyla düzenlerler.
- Tüylerin de ömrü vardır. Bir tüyün ömrü yaklaşık 1 yıldır. Sonra düşer ve yerine yenisi yaratılır. Bu süreç de tam bir mucizedir…
- Eskiden insanlar tüyleri kalem olarak kullanırlardı. İçi boş tüy gövdesini mürekkebe daldırıp bu tüy kalemle yazarlardı.
- Soğuk havalarda kuşlar tüylerini dikleştirirler yani kabartırlar. Bu sayede hav tüyleri daha çok hava tutar ve ısı yalıtımı sağlarlar.
- Kuşlar, küçük sularda yıkanırlar ya da kum benzeri tozlu yerlerde çırpınarak parazitlerden kurtulurlar.
Sesini Yükselt!
Haydi sen de çevrendeki kuşlar incele ve onların özelliklerini yaz, resimlerini de çekip bizimle paylaşabilirsin. Alttaki alanına yükle ve paylaş…
Yorum yapabilmek için giriş yapınız